Řidič pražské firmy Pretol za plného silničního provozu projel napůl zúženými vozovkami v rozkopaných místních částech Přibyslavi - Keřkově a Dobré. Zvládl i pravoúhlou zatáčku v Dobré a táhlý Doberský kopec. Do Přibyslavi tak zdárně dovezl letištní hasičský speciál Panther, největší exponát nastávajího Pyrocaru 2018. Producentem je rakouská společnost Rosenbauer.

Vůz vyrobila pro mezinárodní letiště v irském Belfastu. Protože letištní cisterna je široká téměř tři metry, na dálnicích a silnicích celé Evropy nesmí jezdit po svých kolech, ale musí být převážena na zvláštním valníku. Přeprava z rakouského Lince do Přibyslavi trvala čistého jízdního času šest hodin. Na nádvoří semenářského statku Osiva 51 tun těžký a 21,5 m dlouhý náklad zaparkoval a Panther po hodinu trvající přípravě z valníku vycouval.

Několik set metrů zbývajících na letiště již dojel sám. Obdobně v neděli absolvuje cestu zpátky do Rakouska. Zážitek z vyložení Panthera měl osmiletý Jakub Burda, který v areálu Osivy s rodiči bydlí. Školák, který za pár dnů usedne do lavice druhé třídy přibyslavské základní školy, byl jediný, komu bylo dovoleno na chvíli usednout za volant jednoho z největších požárních automobilů světa.

Trafostanice v Pacově už nekazí výhled do ulice. Teď je barevná.
Mladí umělci vyzdobili nevzhlednou trafostanici