Zvláštní rozpis služeb už má pobočka České pošty Na Pražské. „Zbytečně tam stojíte, ta pošta je už stejně skoro zavřená,“ informuje nás před poštou Jana Tvrdíková. Jak vysvětluje, musela už na poštu do Svatovojtěšské pro doporučený dopis. Pošta v Pražské funguje nejdéle do tří hodin odpoledne, o dopisy ani balíky se už nestará. „Jenže kdykoliv jsem na poště na Smetanově náměstí, tak jsou otevřené dvě přepážky. Hlavně, že je na poště prodej losů a harampádí, které tam nemá co dělat,“ postěžovala si Tvrdíková.

Pošta ve Svatovojtěšské má problémy s parkováním, je špatně dostupná.
Česká pošta zaměstná plošináře. Ten obslouží výtah na pobočce v Havlíčkově Brodě

Obě pobočky České pošty v Brodě skončí k poslednímu červnu. „Abychom situaci spojenou s rušením poboček usnadnili, připravili jsme na webu České pošty rady a tipy na naše služby, které jim mohou pomoci,“ informoval zákazníky mluvčí České pošty Ivo Vysoudil. Doručování na adresu u balíků, dopisů, poukázek ani důchodů se podle Vysoudila nemění. Pokud zákazníka doručovatel nezastihne, budou zásilky uloženy na jiné dostupné poště než té, která se zavírá. Novou ukládací poštu najdou podle něj zákazníci na výzvě k vyzvednutí zásilky nebo na informační vývěsce zveřejněné od 1. června na uzavírané poště.

Dopisy do půlky června

Na poštu v Nádražní si mohou zákazníci chodit pro dopisy do půlky června, pro balíky ještě téměř do konce měsíce. O pobočku v Nádražní ulici svádělo město Havlíčkův Brod s vedením pošty tvrdý boj. Ale zbytečně. „V Havlíčkově Brodě počítáme se zrušením dvou poboček. Zástupcům města byly předloženy argumenty, proč Česká pošta k tomuto kroku musí přistoupit, a legislativní podmínky, které zůstanou i po zrušení poboček splněné,“ vysvětlil mluvčí pošty.

Změny související se zavřením pošt v Brodě:
Pošta v Pražské: Dopisy i balíky se ukládají už nyní na poště ve Svatovojtěšské. Od 3. července přecházejí na poštu Svatovojtěšská všechny zbylé služby.
Pošta v Nádražní: Od 14. června se na poštu ve Svatovojtěšské ukládají dopisy, od 23. června i balíky. Od 3. července pošta končí provoz pro veřejnost. Všechny zbylé služby přecházejí do Svatovojtěšské.
Podrobnosti o pobočkách najdete ZDE.

Budoucí osud pobočky je zvláštní. Bude zavřená i otevřená. Ale ne pro zákazníky. „V případě pošty v Nádražní ulici opravdu zůstane prozatím v budově zachována dodejna, nicméně ta není určena klientům a není možné na ní vyzvedávat zásilky,“ sdělil nedávno deníku Vysoudil.

Podle starosty Brodu Zbyňka Stejskala je to nesmysl. Jestliže pošta mluví o úsporách, jaký to má smysl, že budova zůstane v provozu, ale ne pro lidi. „Jediné pozitivum je, že vozy České pošty nebudou parkovat na Smetanově náměstí,“ dodal Stejskal.

Pobočky u nádraží se Česká pošta zbaví jen částečně. Balíkárnu a parkoviště dodávek si nechá.
Balíkárna u nádraží v Brodě zůstane, budovu pošty může získat město

I tak bude okolí pošty v centru Brodu zahlceno dopravou. „Ve spodní části náměstí je třiatřicet parkovacích míst,“ upřesnil Stejskal. Ty budou určené pro zákazníky pošty, změní se cena parkování. První půlhodina dvě nebo pět korun, ale cena delšího stání stoupne tak, aby se zde auta dlouho nezdržovala.