„Fakt, že jsme dotaci nezískali znamená jediné. Do této investiční akce se pustíme sami," zareagoval světelský starosta Jan Tourek (KDU-ČSL).

Za výstavbu nového parkoviště s kapacitou padesáti míst, opravu komunikací a chodníků na sídlišti zaplatí radnice ze svého rozpočtu více než šest milionů a jedno sto tisíc korun. „Projektant původně cenu díla stanovil na devět milionů korun. Díky veřejné soutěži jsme se ale dostali na uvedených šest milionů," pokračoval Tourek.

Potřebné prostředky, které měla Světlá nad Sázavou získat primárně z uvedeného dotačního titulu, uvolní nyní ze svých vytvořených finančních rezerv.

„Část již zastupitelstvo uvolnilo již před časem při schvalování naší žádosti o dotaci, potřebný zbytek uvolnilo nyní na svém posledním zasedání. Konkrétně jde o čtyři miliony korun," upřesnil místostarosta města Josef Hnik (Pro Světelsko).

Vysočina bez dotací

Skutečnost, že město Světlá nad Sázavou dotaci nezískalo, starostu Jana Tourka, nepříjemně překvapila.

„A nejen to. Mám dokument, ze kterého jasně vyplývá, že ji nezískalo ani jedno město z Kraje Vysočina. Tedy nejen my, ale ani Třebíč, Polná či Ledeč nad Sázavou. Po vnitrostranické linii se pokusím dopátrat toho, proč se tak stalo. V této souvislosti jsem oslovil jsem našeho poslance Víta Kaňkovského. Může se stát, že ten bude v této souvislosti přímo interpelovat ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechotovou," řekl Tourek.

Modernizaci stávající dopravní infrastruktury sídliště Na Bradle zahájí světelská radnice již v květnu.

„Stavební práce pochopitelně ovlivní dopravu v celé lokalitě sídliště. Objízdné trasy jsme stanovovat nemuseli, stejně tak jsme neurčovali ani náhradní trasy pro chodce. Věříme, že dodavatel, řidiči i chodci situaci dobře vyhodnotí a budou se po sídlišti pohybovat po celou dobu trvání akce s maximální ohleduplností a bezpečností," konstatoval Tourek.

Výstavba parkoviště, oprava komunikací a chodníků potrvá do září letošního roku, veškeré dokončovací práce pak skončí na podzim.