VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salát z fialových brambor? A proč ne?

Havlíčkův Brod – Zvláštní modrofialové brambory zaujaly  mnohé návštěvníky nedávného Dne otevřených dveří ve skleníku Výzkumného ústavu bramborářského.

28.5.2013
SDÍLEJ:

Valfi. Zvláštně zbarvená odrůda byla v České republice registrována v roce 2005, na výstavě Země živitelka byla oceněna hlavní cenou Zlatý klas. Jenom na její barvu a na barvu pokrmů z ní připravených si čeští konzumenti teprve zvykají.Foto: VÚB Havlíčkův Brod

Podle Jaroslavy Domkářové, odbornice, která má na starosti ve výzkumném ústavu genovou banku brambor, jde o speciální odrůdu Valfi.

„Odrůda Valfi vznikla ve Výzkumném ústavu bramborářském, s.r.o., jako klonový výběr z Britisch Columbia Blue. V České republice byla registrována v roce 2005, na výstavě Země živitelka byla oceněna hlavní cenou Zlatý klas. Odrůdě byla udělena odrůdová práva Společenství (nařízení Rady (ES) 2100/94)," informovala na úvod Jaroslava Domkářová.

Hlízy s touto zvláštní barvou jsou oválné, středně velké až velké se středně hlubokými očky, s modrofialovou slupkou a modrofialovou mramorovanou dužninou. Podle Jaroslavy Domkářové se jinak vůbec neliší od „obyčejných" brambor, které používáme v kuchyni dnes a denně.

„Valfi je poloraná až polopozdní odrůda pro speciální užití, varný typ BC. Valfi  je výjimečná nejen zabarvením slupky a dužniny, ale i specifickou vnitřní kvalitou konzumních hlíz. Je vhodná k přípravě přírodně zbarvených kaší, bramborových  salátů, smažených hranolků a lupínků. Odrůda Valfi je středně odolná mechanickému poškození, středně až méně odolná aktinobakterionální obecné strupovitosti, náchylná plísni bramboru v nati,"popsala Jaroslava Domkářová vlastnosti této zajímavé, ale pro svou výraznou barvu konzervativními domácími konzumenty někdy odmítané brambory.

Jiný kraj, jiné zvyky i jiné brambory

Podle Jaroslavy Domkářové vzhledem k nižší odolnosti proti napadení vůči plísni bramboru na nati vyžaduje odrůda Valfi velkou péči při ochraně proti plísni bramboru, která se neobejde bez použití fungicidů. Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti.

Nicméně ji můžeme jinak na domácích políčkách a zahrádkách pěstovat bez problémů, stejně jako ostatní brambory. Nepotřebuje žádnou skutečně speciální ochranu a svoji zvláštní barvu neztratí. To, že domácí konzumenti odrůdu valfi zatím nijak masivně nevyhledávají, je podle Jaroslavy Domkářové dáno naší tradicí a tím, nač jsou Češi léta zvyklí s ohledem na barvu a chuť bramboru.

Například vJižní Americe ale brambory konzervují i v současné době pro nás zvláštním způsobem. Produkt zvaný chunyo se připravuje z pomrzlých brambor, které se namáčejí ve vodě, šlapou bosýma nohama (aby se z nich vytlačila voda) a pak suší na slunci. Takto vysušené brambory vydrží řadu let.

Autor: Štěpánka Saadouni

28.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Josef Mladý

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Volby na Vysočině.
AKTUALIZUJEME
46

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

ČSSD Vysočinu neudržela, ANO slaví vítězství

Vysočina – Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO. Hlas hnutí ANO dalo 28,63 procent vysočinských voličů. Pro ANO jde o výrazné zlepšení oproti minulým volbám v roce 2013, kdy pro tuto stranu v kraji hlasovalo 15,89 procent voličů.

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Vysočina – Pracovníci Krajského úřadu Kraje Vysočina, kteří tradičně na volby na Vysočině dohlíželi, se během hlasování nesetkali s žádným závažným problémem nebo nedostatkem.

Přibyslav: Voliči jsou vzorní

Přibyslav – Ve třech volebních okrscích se volilo v Přibyslavi. Do budovy radnice přicházeli jak obyvatelé města, tak i voliči ze všech místních částí. V každém okrsku bylo zapsaných přes tisíc voličů, účast už v pátek překročila 40 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení