Od soboty zdobí rekreační areál Geofond, kde pořádají svá setkání, unikátní indiánský totem.

„Už před dvěma lety jsme podobný měli, byl však jenom půjčený. Chtěl jsem něco, co by tady bylo už napořád," vysvětluje pořadatel ezoterických festivalů Milan Knob.

Totem, který symbolizuje čtyři hlavní šamanské symboly, je vysoký 3,75 metru a vznikal tři a půl měsíce. „Vnímám jej jako ochranu tohoto místa, tradici. Využívat ho budeme především na šamanské festivaly," podotkl Milan Knob, který plánuje do budoucna totem i půjčovat, pokud o to bude zájem.

Indiánský artefakt vyrobil ve svém ostravském ateliéru Milan Hamerník.

„Použil jsem topol o průměru sedmdesát centimetrů," řekl umělec, který maluje například i obrazy, motivy na trička, bubny a vyřezává.

Topol zpracovával ve třech kusech, přičemž jeden kus vážil až 200 kilo. „Zničil jsem na něm dvě elektrické pily," směje se.

„Když mě Milan požádal o jeho zhotovení, okamžitě mi v hlavě naskočil obraz. Přesně jsem věděl, co budu dělat," prozradil Hamerník.

Jednotlivé zvířecí symboly by měly reprezentovat vlastnosti nás všech. „Medvěd představuje obrovskou vnitřní sílu, kterou lidi mají. Sova je symbolem moudrosti, bílý vlk zase svobody. A orel – to je naše volnost, kdy nás žádný systém nemůže svázat," popisuje oduševněle.

Indiánský totem vzbudil velký rozruch na víkendovém velkém šamanském setkání. „Je to něco neuvěřitelného," tak se vyjadřovali návštěvníci, kteří jej poprvé spatřili.

Erika Nováková