V průběhu tří festivalových dnů vystoupilo na čtyřech pódiích na sto čtyřicet tuzemských, ale i zahraničních skupin a interpretů. Festival, který se blýskl i bohatým doprovodným programem, navštívily tisíce lidí. Ti přijeli na Vysočinu, kam Sázavafest zavítal vůbec poprvé ve své dosavadní historii, ze všech koutů České republiky, nechyběli ani cizinci.

Patřil mezi ně například i třiadvacetiletý student z polské Bogatyně Stanisław Krolak. „Ve Světlé jsem nikdy nebyl. Dostal jsem se sem díky festivalu. Vloni jsem byl na Sázavafestu v Benešově a program se mi tam líbil. Rozhodl jsem se, že pojedu i letos, a tak jsem tady. Atmosféra je tady ale rozhodně lepší. Ten park s tím zámkem jsou skutečně dobrým místem. Fajn je, že muziku mohou lidé sledovat přímo z trávníku. To nebývá zvykem," řekl Krolak. Ten neskrýval nadšení z toho, že se publiku Sázavafestu představili také někteří interpreti z Polska – skupiny Heldorado, ASA či duo Paula a Karol.

Již ve čtvrtek v podvečer bylo jasné, že kapacita stanového městečka stejně jako parkoviště, obě tato místa byla lokalizována v prostoru u silnice naproti sklárnám, stačit nebudou. Pořadatelé proto museli obě plochy rozšířit.
„Kromě snad jediné výjimky přijeli na Sázavafest do Světlé nad Sázavou všichni, kdo přijet měli. Festival proběhl hladce, žádné zásadní problémy jsme řešit nemuseli," uvedl mluvčí festivalu Michal Krčmář. V jeho očích bylo možné v sobotu v podvečer zaznamenat jak spokojenost, tak únavu. „Přiznám se, že nejen já, ale ani ostatní členové organizačního štábu jsme mnoho vystoupení neviděli, není na to zkrátka čas," usmál se Krčmář. Chtěli jsme krátce pohovořit i s šéfem a současně i dramaturgem celého podniku Pavlem Klouparem. „Zkusím to, ale fakt nevím," odvětil Krčmář a vytočil číslo Pavlova telefonu. Chvilku poslouchal a pak odpověděl: „Tak bohužel. Ne, že by nechtěl, ale má teď v podstatě tři schůzky, skoro najednou. A to je tady docela obvyklé a běžné," poznamenal Krčmář.

Michala zastihl Deník v press centru, kde dohlížel, stejně jako ve čtvrtek i pátek, na průběh řady tiskových konferencí. Novinářům představil i rakouskou skupinu Falco Tribute Band. Tedy kapelu, která se hlásí k odkazu slavného, a již nežijícího, rakouského zpěváka Falca.

Kryštof a Hadouken!

Mnozí lidé se na Sázavafestu shodli na tom, že jedním z vrcholů festivalu bylo vystoupení kapely Kryštof. Jaroslav Špulák o tom na webových stránkách www.sazavafest.cz napsal:„Při vší úctě k dalším účinkujícím se zdá, že vrcholem pátečního programu bylo vystoupení skupiny Kryštof. Ač přijela bez velké produkce, kterou představila při svém únorovém halovém turné, nabídla program, který diváky na festivalu nejenom nadchl, ale přirozeně také rozezpíval." Jaroslav Špulák byl přítomen i tiskové konferenci britské skupiny Hadouken!, která patřila ve Světlé nad Sázavou takříkajíc k hvězdám první velikosti. Zpěvák James Smith odpověděl na několik otázek. „V ČR jsme si to pokaždé užili, zdejší publikum bylo vždy úžasné. Máme tu jednu z našich největších fanouškovských základen. Díky Facebooku o tom máme dobrý přehled," řekl. Dodal, že jim čeští fanoušci píší a kontaktují je přes Facebook a Twitter. „Jsou pozitivní a přátelští." Pohovořil také o videoklipu k písničce Levitate. Má na svém kontě úctyhodný počet zhlédnutí na YouTube a Smith k tomu řekl: „Chtěli jsme, aby to bylo zajímavé, takže jsme se snažili, aby v něm byly k vidění unikátní věci, například záběry z extrémních sportů. Zafungovalo to." Hadouken! zahráli publiku v pátek v 21 hodin.

S průběhem festivalu byla spokojena i policie. Potvrdila to mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

„Žádný násilný ani majetkový trestný čin, ani žádný přestupek proti majetku nebo veřejnému pořádku, ani žádný případ výtržnictví jsme řešit nemuseli," sdělila Čírtková. Ta dodala, že v průběhu festivalu se přestupků dopouštěli především řidiči. „Policisté řešili celkem 93 přestupků, z toho 83 jich bylo vyřízeno blokovou pokutou," dodala Čírtková. Deset přestupků policisté oznámí k projednání do správního řízení. „Přestupky, které musí být vyřešeny ve správním řízení,  se týkaly zjištěného alkoholu u řidičů. Nejvyšší naměřená hodnota činila 0,95 promile. V sobotu v noci policisté zadrželi podnapilého řidiče, kterému kolovalo v krvi 0,75 promile alkoholu. Policisté všem čtyřem řidičům zadrželi na místě řidičský průkaz a zakázali jim další jízdu," pokračovala Čírtková. Ta ještě připomněla, že v neděli  dopoledne policisté dohlédli na odjezd účastníků z místa festivalu domů.

Policie přijela s moderní technikou

Není bez zajímavosti, že policie přijala ve Světlé v podstatě stejná bezpečnostní opatření jako při  letošním světovém šampionátu v biatlonu v Novém Městě na Moravě. V okolí festivalového dění bylo dostatečné množství uniformovaných policistů, přímo v dějišti se pohybovali i policisté v civilu. K zásahu byli připraveni psovodi, potápěči a také letecká služba. Policie dopravila do Světlé i speciální vůz. Jeho interiér je vybaven moderní sledovací a záznamovou technikou.
„Služba byla pro všechny  policisty, především během   průběhu dne, velice náročná, a to s ohledem na extrémně vysoké teploty," prohlásil velitel světelské „akce" Aleš Indra s tím, že pro policisty byla zajištěna alespoň balená voda.
Práci měli v průběhu festivalu i zdravotníci. Do sobotní jedenadvacáté hodiny ošetřili  kolem 120 lidí.

Samaritáni

„Většinou šlo o stavy dehydratace, luxace a drobné pohmožděniny. Občas se k tomu přidal i alkohol, tak jak to na festivalech bývá," konstatoval přítomný zástupce Asociace samaritánů ČR, kteří ve Světlé poskytovali zdravotnickou asistenci. Ti měli přímo v zámeckém parku stany s několika lůžky a také sanitní vozy. Na místě bylo kromě lékaře i několik zdravotních sester. Společně s nimi tady byli i posluchači medicíny, ti si tady odbyli část své povinné zdravotnické praxe.