Jediným možným způsobem, jak za kov zaplatit, tak bude bezhotovostní platba. Podle většiny oslovených provozovatelů sběrných dvorů jde o nesmyslné nařízení, které není dotaženo do konce a navýší administrativní práci včetně zbytečných poplatků za bankovní převody.

„Na novou vyhlášku jsme připraveni. Upravili jsme kvůli tomu naše počítačové systémy. Když někdo přiveze nějaké železo do našeho dvora, obdrží doklad a sdělí nám číslo svého bankovního účtu, na který zašleme podle dohody peníze. Kromě toho samozřejmě vedeme i podrobnou evidenci a zapisujeme si základní údaje včetně adresy trvalého bydliště," uvedl Jiří Holešák, ředitel HBH odpady Havlíčkův Brod. Ten si myslí, že jde o zbytečnou vyhlášku, která akorát zkomplikuje administrativní chod sběrného dvora. „Myslím si, že krádežím kovů se stejně nezabrání a mnohem důležitější je, aby sběrné dvory dodržovaly zákon a vedly si poctivě evidenci všech lidí," podotkl Holešák.
„Omezení výkupu na bezhotovostní platby je prvním slíbeným opatřením, které letos realizujeme, abychom, co nejvíce to bude možné, zabránili krádežím kovů a rozvoji tohoto kriminálního segmentu u nás. Velmi záhy bude následovat vymezení bezhotovostní platby pouze na převod na účet, popřípadě poštovní poukázkou. K tomu ale může dojít pouze zákonem. Proto je tato změna již navržena v novele zákona o odpadech," řekl pro Parlamentní listy ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten podotkl, že není zastáncem kompletního zákazu výkupu všech surovin.

„Možnost přivydělat si sběrem papíru, textilu i kovů by měla pro slušné občany zůstat zachována," vysvětlil Brabec.

Ministerstvo proto sběrnám a výkupcům doporučuje, aby pro bezhotovostní platby začali používat především tyto dva bezhotovostní způsoby výplaty peněz za výkup kovů. Ještě letos budou konkrétní způsoby bezhotovostní platby uzákoněny.

Krádeže barevných kovů patří k velmi častým případům, které policie řeší. Podle policejní mluvčí Moniky Pátkové řešili policisté například krádež jednadvaceti měděných lan, ke které došlo v době od 11. do 19. února v prostoru kolejiště vlakového nádraží v Přibyslavi. „Neznámý zloděj tam způsobil škodu za více než šedesát pět tisíc korun," konstatovala Pátková.

Podobný případ se odehrál i koncem ledna, kdy zloděj z rozestavěné dílny u rodinného domu v obci Jeníkovec ukradl měděné okapy a okapové svody. Majitel vyčíslil škodu za nejméně deset tisíc korun.

Četnější kontroly

Podle Vladimíra Turka, vedoucího provozovny firmy Recycling – kovové odpady ve Světlé nad Sázavou, která provozuje sběrné dvory také v Havlíčkově Brodě a Chotěboři, by měl stát spíše dbát na zvýšené kontroly sběrných dvorů a jejich evidenci. „Kontroly nejsou tak časté a může pak především v menších podnicích docházet k falšování údajů a nedostatečné evidenci lidí, kteří přinesou barevné kovy.

Nová vyhláška tak odřízne lidi, kteří bydlí na ulici a nemají bankovní účet," uvedl Turek.

Do sběrného dvora nosí kovy i mladí lidé, kteří tak získávají peníze na alkohol nebo drogy. Podobně jsou na tom i lidé, kteří mají hlášené trvalé bydliště na městském úřadě.

Kvůli nové vyhlášce přestává od neděle vykupovat kovy majitel sběrného dvora Šuta – Meta ve Štokách František Šuta.

„Ministerstvo k nové vyhlášce nevydalo žádný metodický pokyn a my nevíme, podle čeho se máme řídit. Z toho důvodu počkáme, dokud se vyhláška neobjeví i v zákoně a nebude zcela jasné, jakým způsobem máme peníze za kovy vyplácet," uzavřel Šuta s tím, že vyhláška není dotažena do konce.

Nová vyhláška
Jediným možným způsobem, jak za kov zaplatit fyzickým osobám, bude od 1. března bezhotovostní platba. Dle vyjádření Ministerstva životního prostředí bude velmi záhy následovat vymezení bezhotovostní platby pouze na převod na účet, popř. poštovní poukázku. K tomu ale může dojít pouze zákonem. Zdroj: Ministerstvo životního prostředí