V Přibyslavi funguje také centrum hasičského hnutí a místní dobrovolní hasiči nejenže spolupracují se sbory ze zahraničí, ale dokonce spolupořádají největší setkání požárních automobilů u nás, PyroCar.

„Sbor hasičů v Přibyslavi byl založen v roce 1875 po sérii několika požárů, kdy vyhořela téměř třetina města. V té době fungovaly ve sboru i zdravotní sestry. Snažíme se neustále navazovat na tradici místních hasičů, takže pomyslné žezlo hasiče se předává v Přibyslavi z otce na syna," uvedl starosta přibyslavského sboru dobrovolných hasičů Josef Sobotka. Ten podotkl, že aktuálně je ve sboru šedesát devět členů. „Snažíme se vybírat lidi, kteří chtějí pracovat. Aktuálně máme devětačtyřicet mužů a dvacet žen," dodal Sobotka.

Hasiči v Přibyslavi také spolupracují s jednotkami ze zahraničí, například z Holandska, Švýcarska či Japonska. „Máme čestné vitríny, kde je zachycena každá naše zahraniční návštěva a kompletní historie sboru. V minulosti do Přibyslavi zavítali například hasiči ze Švýcarska, kteří poznávali, jak to u nás funguje. Pamatuji si, že jsme pro ně uspořádali hostinu, a dokonce se naučili česky říkat knedlo vepřo zelo," řekl s úsměvem Sobotka. Ten pokračoval, že i přibyslavští hasiči vyrazili do Švýcarska. „Místní hasiči se hrozně divili tomu, že máme ve sboru i ženy. U nich v té době byli jen muži, ženy a děti fungovaly jako pomyslný fan klub," řekl Sobotka.

Před několika lety do Přibyslavi dokonce zavítali hasiči z Japonska. „Chtěli vědět, jak fungují dobrovolní hasiči, jelikož v Japonsku nikdo zdarma nepracuje a vše je za peníze. Během návštěvy, tak zjišťovali podstatu našeho sboru, a dokonce nám jako dárek přivezli japonskou vycházkovou uniformu," pochlubil se Sobotka.

V Přibyslavi také funguje jednatelka sboru hasičů Věra Danišková, která je pravou rukou starosty. „Každý měsíc máme výbor, kde řešíme nadcházející akce a každodenní problémy ve sboru. Připravujeme také různé kulturní a společenské akce," uvedla Danišková.

Podle náměstka starosty a velitele družstva Jiřího Votavy funguje v Přibyslavi jednotka požární ochrany druhého stupně, kterou tvoří 16 členů. „V praxi to znamená, že vyjíždíme k událostem a nehodám společně s profesionálními hasiči z Havlíčkobrodska. K dispozici máme čtyři zásahové vozy, přičemž dvě auta máme z roku 2010, takže jde o nové vozy," konstatoval Votava. Ten podotkl, že jedno auto je takzvané prvovýjezdové, kde se nachází základní výbava pro všechny typy událostí. „Druhé vozidlo je velkokapacitní cisterna, která pojme sedm kubíků vody a šest set litrů pěnidla. Od vyhlášení poplachu musíme do pěti minut vyjet na místo události," vysvětlil Votava.

Hasiči z Přibyslavi ročně vyjíždějí průměrně šedesátkrát až stokrát do roka. „V loňském roce jsme díky suchu jezdili především k drobným požárům, ale výjimkou není ani otevírání zabouchnutých klíčů ve dveřích, likvidace sršních hnízd nebo dopravní nehody," řekl Votava.
V roce 2002 a 2013 jednotka z Přibyslavi pomáhala i při povodních v pražské zoologické zahradě. „Naše práce spočívala především v odčerpávání vody ze zatopených pavilonů. Pomáhali jsme také při záchraně goril, tučňáků, tygra a dalších šelem," uvedl velitel družstva. Ten podotkl, že dobrovolní hasiči z Přibyslavi již od začátku pomáhají spolupořádat největší setkání požárních automobilů v České republice, veletrh PyroCar. Ten se koná jednou za tři roky, přičemž poslední ročník se uskutečnil v roce 2014.

Jak lze hlasovat?
V tomto kole se SMS posílají ve tvaru DOBRACI PRIBYSLAV na číslo 900 11 04. Cena jedné SMS je 4 koruny. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezený. Hlasovat pro SDH Nová Buková lze do pátku 8. dubna do 15 hodin. Reportáž o tomto sboru si lze poslechnout na vlnách Českého rozhlasu Region zítra. Příští týden navštívíme hasiče ve Staré Říši na Jihlavsku.