Na práci 
v úklidových službách 
a v knihařské a šicí dílně přijímá lidi se zdravotním postižením i po výkonu trestu. Z 35 pracovníků, kteří firmou za pět let od jejího vzniku prošli, tvořily polovinu trestané ženy, řekla vedoucí firmy Martina Kadlecová.

„Ne vždycky se všechno povede. U holek po výkonu trestu máme asi třicetiprocentní recidivu. Ale běžně je 65 procent," uvedla Kadlecová.

Mezi dobré příklady patří dvě mladé ženy, jedna byla na vězení zvyklá od svých 15 let.

„V tuhle chvíli jsou v Anglii. Tvrdě dřou, ale daří se jim." Naopak jiná mladá žena potrestaná pouze obecně prospěšnými pracemi chtěla škodit v sídle podniku a doplatila na to.

Semitam ale neměl problémy s tím, že by se něco stalo u jeho klientů, i proto, že jeho lidé pracují v týmech. Zástupkyně firmy také vědí, koho zaměstnávají. Se ženami jsou v kontaktu už před jejich propuštěním z věznice. Po roce práce pro Semitam se tyto ženy podle Kadlecové mohou uchytit samy.

Kdo chce pracovat, práci sežene

„Teď je taková nouze o lidi, že kdo chce pracovat, práci sežene," uvedla. Lidé 
s postižením v sociální firmě zůstávají, jak dlouho potřebují.

Firma Semitam vznikla na podzim 2011. Martinu Kadlecovou k jejímu založení vedly zkušenosti, které nasbírala při práci s postiženými lidmi a během desetiletého zaměstnání 
v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. V jednom programu se tam věnovala recidivistkám; měl jim pomoci odhalit to, proč opakovaně selhaly.

„Jedna z příčin byla, že se záznamem v rejstříku trestů nemají šanci získat práci, že to je hrozně těžké," uvedla.

První tři pracovní místa nabídl firmě Semitam jeden havlíčkobrodský podnik, týkala se úklidu.

„Měli jsme štěstí, že tady zrovna jedna 'úklidovka' končila," podotkla Kadlecová.

Semitam teď má 11 zaměstnanců a dalším až šesti lidem dává práci příležitostně. Úklidové práce v podnicích a bytových domech představují hlavní díl jeho zakázek.