Přitom tak dvacet let zpátky neměly obce ani menší města s kosením trávy problém. „Zmizeli chovatelé králíků. Dřív měla skoro každá domácnost na vesnici nebo ve městě u domku dvorek, drůbež a králíky. Tráva se sekala na obecním. Já jezdil za vesnici s kárkou jako kluk pořád. Jenže chovatelé zmizeli i na vesnici,“ vysvětlil důchodce Josef Pochmon z Havlíčkova Brodu.

Trávy, břízy, akáty, louky. S příchodem teplých dnů rozkvetly všechny naráz. Alergici čelí velkému náporu pylů.
Kvetoucí peklo: alergiky na jihu Moravy dusí pyly i respirátory

Dnes obce trávu na veřejných prostranstvích sečou ve vlastní režii nebo volají specializovanou firmu. Jak náročná je údržba zeleně ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, popsala starostka Martina Lisová. „Se sečením trávy se potýkáme ze všech sil. Děláme to sami. Na léto máme brigádníka, ale ten přijde až o prázdninách. Tak sečení zastává jediný obecní zaměstnanec a má toho dost,“ konstatovala starostka.

Na ukládání posečené trávy má obec čtyři kontejnery, ale ty jsou plné. „Ani obyvatelé Jeníkova už trávu nekompostují doma. Hodí ji do obecního kontejneru. Náklady na sečení a odvoz trávy náš přijdou v době sucha na 30 tisíc za sezonu a když je takové počasí jako dnes tak 60 tisíc,“ dodala starostka.

Kolik stojí sečení trávy a údržba zeleně

Větrný Jeníkov – 60 tisíc za rok
Sobíňov – 120 tisíc
Arneštovice – 30 tisíc
Bransouze - 20 tisíc

firma Sečeme všem – 2 až 3,50 korun čtvereční metr

EKO TS – 0,70 korun čtvereční metr nebo 700 korun hodina

Poseč to cz – 1,50 až 2 koruny čtvereční metr, 500 korun hodina

Jan Palát Třebíč Bazoš - 1 koruna metr čtvereční

Zdroj: Obce a nabídka firem, ceny jsou orientační

Podobně náročné je sečení trávy pro obec Sobíňov na Havlíčkobrodsku. „Rozpočet na celý rok je na údržbu obecní zeleně 100 tisíc korun. Máme velký katastr. Koupili jsme traktor, máme zaměstnance. Trávu před domem si obyvatelé sečou sami, vše vozíme do kompostárny,“ vysvětlil starosta Miloš Starý.

V obci Arneštovice na Pelhřimovsku se sečení obecních pozemků ujal starosta Stanislav Suk. „O sečení se dělíme s místostarostou. Koupili jsme na to traktůrek. Rozpočet na údržbu zeleně máme tak 30 tisíc na rok. Teď, když prší a je teplo, můžeme sekat obden,“ poznamenal starosta.

S pomocí brigádníků sečou obecní zeleň v obci Bransouze na Třebíčsku. Ale jak poznamenal starosta Jan Boček, je o takové práce malý zájem. „Dělat brigádnicky pro obec se nikomu nechce. Jednou mi to brigádník tak dlouho sliboval, že jsem nevydržel a trávu jsem posekal já s manželkou,“ popsal starosta svoji zkušenost. Obec má na údržbu zeleně v rozpočtu asi 20 tisíc na rok. Když ale žádné brigádníky na léto nenajde, nezbude, než si objednat specializovanou firmu.

Takovou firmu na sečení vlastní například Oldřich Bureš z Havlíčkova Brodu. „Název naší firmy Sečeme všem platí doslova. Jezdíme po celé republice a zakázek přibývá i v obcích, kde se přestali starostové spoléhat na levné ale nespolehlivé brigádníky z úřadu práce,“ konstatoval Bureš s tím, že pracovní diář má zaplněný odshora až dolů. „Jsme schopni přijet do šesti dnů a cenu si domluvíme předem se starostou. Používáme moderní techniku. Cenu účtujeme za čtvereční metr od 2 do 3,50 korun“ dodal.