„Předem říká, že se jedná o čistě subjektivní výběr knih, které v knihovně považujeme za kvalitní. Jedná se o knihy, které získaly v poslední době ocenění, nebo byly příznivě hodnoceny," upřesnila ředitelka knihovny Veronika Peslerová. Podle jejího názoru je současný knižní trh dětskou literaturou doslova zavalen, ale ne všechno, co se na pultech knihkupectví objeví, má potřebnou kvalitu. „Děti bohužel takříkajíc jdou hlavně po titulech, které jsou zrovna moderní, mají velkou reklamu, k tomu hodně obrázků. Ovšem úkolem knihovníků je nabídnout a doporučit dětem skutečně kvalitní literaturu," vysvětlila ředitelka Peslerová, proč se takové semináře pro knihovníky každoročně pořádají.

Mezi kvalitní dětskou četbu patří v poslední době podle Peslerové například  knížka Analfabeta negramotná od Jána Uličianského, či  série  knih od Davida Waliamse – Kluk v sukních, Babička Drsňačka nebo Malý miliardář. Autor je britský herec, jeho knihy podle Peslerové překypují skvělým, někdy černým, humorem.  Kromě toho, že současní malí čtenáři nehledí moc na kvalitu, neznají , jak zdůraznila ředitelka Peslerová, dokonce ani tradiční česká přísloví, přitom jejich znalost je součástí vědomostních testů na vysoké školy.

Tyto mezery ve znalostech má dětem pomoci zaplnit přehledná kniha Anny Novotné Kdo jinému jámu kopá.

Tradiční semináře, jako byl ten včerejší, knihovníci v Kraji Vysočina oceňují, protože jim umožňují seznámit se s novinkami na knižním trhu. Ne každý knihovník stačí sledovat veškeré tituly, co vycházejí.

„Takový seminář nám dává velmi cenné informace," konstatovala knihovnice Zdeňka Trnková z Humpolce.  Podle jejího názoru záleží hodně na každém knihovníkovi, jak dovede děti zaujmout a jak jim umí vhodné čtivo doporučit. „Myslím, že se to u nás v Humpolci daří poměrně dobře. Snažíme  se čtenářům přiblížit moderní knižní tvorbu hlavně prostřednictvím  besed, ale úspěch mají i místní pověsti, například Strašidla ze zálesí. Jak je vidět, z některých čtenářů nám rostou malí patrioti," dodala knihovnice s úsměvem.

Momentálním hitem mezi malými čtenáři v humpolecké knihovně je ale Deník malého poseroutky.Deník malého poseroutky je série knih pro děti, které píše americký autor Jeff Kinney. První díl v USA vyšel roku 2007, do roku 2012 vyšlo šest dílů. Série Deník malého poseroutky je psána formou deníků hlavního hrdiny Grega Heffleyho, který se svěřuje do svého deníku o svých problémech ve škole, v rodině.