Svého soupeře Tomáše Škaryda (ČSSD) nakonec převálcoval rozdílem takřka dvaceti procent hlasů.

Ovšem volební účast byla velmi slabá, k urnám dorazilo jen necelých dvacet procent voličů, a platný hlas tak v tomto volebním obvodu fakticky odevzdalo dvaadvacet a  půl tisíce občanů.)

„Samozřejmě jsem doufal a   věřil ve své vítězství, ale takový rozdíl jsem opravdu nečekal. Mám velkou radost, že jsem dokázal porazit partajní mašinerie několika velkých politických stran," spokojeně konstatoval Jan Veleba po konečném sečtení hlasů.

Naopak Tomáši Škarydovi, bývalému starostovi Chotěboře a nynějšímu radnímu Kraje Vysočina, výsledky pochopitelně radost neudělaly. „Prohra mě mrzí, ale myslím si, že jsem udělal maximum," nechal se slyšet Škaryd, jehož prý nejvíce mrzí fakt, že region bude v Senátu zastupovat člověk, který k němu nemá vztah.

Rozhodla kampaň

Podle Veleby byl největší chybou jeho soupeře způsob, jakým vedl kampaň. „Nesoustředil se na vlastní pozitivní věci, ale především na mě. Na to, jak daleko stojí billboardy u silnice nebo na přelepování plakátů. Já jsem vedl svoji kampaň směrem k voličům, a to zřejmě rozhodlo," uvedl Veleba.

Stále pracuje jako prezident Agrární komory České republiky, a proto jej v nejbližší době čeká další důležitý krok.

Je třeba rozhodnout, zda bude v této funkci působit i nadále. „Ve hře jsou dvě varianty. Buď připraví komora nové volby, nebo můj mandát, který potrvá ještě zhruba rok a čtvrt, dodělám. Myslím, že právě to by organizaci prospělo," zamyslel se čerstvý senátor.
Veleba ovšem nepochází přímo z regionu, za který kandidoval, nýbrž jeho kořeny sahají na Žďársko. Voliči, kteří mu odevzdali svůj hlas, však prý nemusí mít strach o to, jestli bude za Havlíčkobrodsko a Chrudimsko v Senátu dostatečně „bojovat". „Jsem lidem nesmírně vděčný a chci, aby v nich důvěra ve mně zůstala i nadále. V brzké době se budu snažit připravit setkání s místními samosprávami. Například se chci sejít se starosty okresních měst a probrat s nimi problémy, které je tlačí," dodal Veleba.