Kdo jim však pomůže, pokud jsou sami a přihodí se jim něco vážnějšího? Řešení může být jednoduché.

„Pokud senior bydlí sám 
v domě či bytě a nastane krizová situace, jako je například náhlé zhoršení zdravotního stavu, nešťastné upadnutí či napadení někým cizím, přivolá si pomoc pouhým stiskem tlačítka, které nosí na krku či na ruce," uvedla zástupkyně společnosti Život 90 Zuzana Pěchotová, jež tyto služby důchodcům, a to také 
v regionu Havlíčkobrodska, zajišťuje.

Princip fungování přístroje je v podstatě jednoduchý. Senior dostane tlačítko, které je napojené na mobilní telefon nebo pevnou linku. Přístroj funguje jako malá vysílačka. Pokud ho stiskne, během minuty se dovolá na dispečink, kde jsou zdravotní sestry k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. Těm potom může sdělit, co se stalo, a to i v případě, že leží například ve vaně a nemá vlastní telefon na dosah.  „Občas se nám stalo, že klient službu aktivoval v době, kdy 
k němu do bytu přišli třeba podomní prodejci a on se jich nemohl zbavit. Sestra na dispečinku slyšela, jak spolu mluví, zavolala policii a ta je během pár minut vyvedla," dodala Pěchotová.

Další z funkcí přístroje je čidlo pohybu, které je umístěné zpravidla někde na chodbě a aktivuje se pokaždé, když pod ním někdo projde.

Upozorní dispečink

Pokud nezaznamená během dvanácti hodin žádný pohyb, samo od sebe upozorní dispečink, jehož zaměstnanci začnou situaci okamžitě řešit. Pokud senior potřebuje odejít na více než dvanáct hodin, přepne tlačítko a zařízení po dobu jeho nepřítomnosti hlídá byt.

Přestože se jedná o poměrně užitečnou věc, lidé o ní většinou mnoho nevědí. „O tomto přístroji jsem skutečně ještě neslyšela. Je možné, že může být opravdu užitečný, hlavně ale musí opravdu spolehlivě fungovat a nebýt příliš složitý na ovládání. Navíc si myslím, že taková věc bude asi velmi drahá," řekla důchodkyně Miroslava Podrazilová.

Přístroj skutečně není levný. Jeho pořizovací cena je patnáct tisíc korun. Tu však hradí sdružení Život 90 a zájemcům následně poskytuje přístroj zadarmo.

Jediná suma, kterou musí zákazník každý měsíc zaplatit, je 300 korun za sociální službu, která je zpoplatněna ze zákona.

Službu už v dnešní době využívá odhadem 120 lidí v celé republice. Na Havlíčkobrodsku má své klienty například v Chotěboři, Světlé nad Sázavou i přímo v Havlíčkově Brodě. „Průměrně projeví o přístroj zájem asi tak deset lidí měsíčně. Nedá se však říci, že by počet našich klientů nějak prudce narůstal, protože pracujeme převážně se staršími lidmi a často některý z nich zemře, podotkla Pěchotová.

Jan Štrobl