Stížnost proti zrušení kuchyně v Domově U Panských podepsala zhruba čtvrtina obyvatel z 68 klientů. „Vadí nám, že jsme nebyli o rušení kuchyně včas informováni, že se jednalo o nás bez nás a nikdo se nás neptal na názor,“ tvrdí za autory podané stížnosti Marie Koubková, Ladislav Rasocha a Zdeněk Čapek. Jak vysvětlují, kuchyně U Panských se má rušit po otevření nového domova důchodců u nemocnice. Ani tam kuchyně nebude a jídlo se bude seniorům vozit z nemocniční kuchyně. „Jídlo se bude vozit k nám, ale také do Domova v Břevnici. Obáváme se, že jídlo takzvaně nemocniční, bude studené, ne tak kvalitní, jako strava z naší kuchyně. Navíc je otázka, kdo bude dovezené jídlo U Panských ohřívat. Uklízečky? Nebo zdravotní sestry? Ty na to nemají čas, protože se starají o trvale ležící pacienty. Kuchařky od nás samozřejmě odejdou. Když jsme měli k rušení kuchyně připomínky, tak nám bylo řečeno, že si máme platit 30 tisíc měsíčně za jídlo, což není zrovna fér,“ stěžují si senioři.
Podle ředitelky Domova Hany Hlaváčkové je dobře, že se i lidé ve vyšším věku nebojí hájit svá práva, ale záležitost zrušení kuchyně U Panských není tak jednoduchá, jak se zdá. „Souvisí to se stavbou nového Domova u nemocnice. Uvažovali jsme společně s naším zřizovatelem, to je Kraj Vysočina, jak bude zajištěno stravování. Ukázalo se, že naše kuchyně U Panských nemůže vyvářet další jídlo pro více než stovku lidí. Kapacitně na to nestačí. Tudíž bude rozumnější využít možnost, že vedle Domova je nemocniční kuchyně s dostatečnou kapacitou. Ta může zajistit pro seniory kvalitní stravu, pestrý výběr jídla včetně diet a hlavně dokáže zajistit nepřetržitý provoz,“ vysvětluje ředitelka.
K rušení kuchyně U Panských by mělo dojít zhruba na podzim příštího roku. Podle ředitelky Hlaváčkové se senioři nemusejí obávat o kvalitu jídla. „Systém převozu je nastavený tak, aby jídlo bylo teplé, navíc U Panských bude konvektomat, který stravu ohřeje. Plánujeme tady zřídit i menší kuchyňky. Navíc je třeba podotknout, že z Domova U Panských se jídlo vozí už celá léta do zařízení v Břevnici a problémy nejsou,“ konstatuje ředitelka. Jak dodává, stravovací provoz v takovém zařízení jako je Domov pro seniory není záležitost levná ani jednouchá. „Provoz naší kuchyně U Panských stojí zhruba 7,5 milionů korun ročně. Na jednu osobu a den je to asi 170 korun. Jenže je třeba počítat do budoucna se zvyšováním cen potravin a energií,“ vysvětluje ředitelka s tím, že kuchařky z Domova U Panských se nemusejí obávat o pracovní místa. Budou moci přejít na nové pracovní pozice do nově postavené budovy i kuchyně v nemocnici je ráda zaměstná.
Podle mluvčí kraje Jitky Svatošové v současné době probíhá výstavba přístavby objektu Husova v areálu nemocnice, kde bude žít 161 klientů.
„S ohledem na umístění objektu domova pro seniory v areálu nemocnice a splnění kritérií pro získání dotace ze státního rozpočtu, bylo doporučeno zajištění společného stravovacího a prádelny od nemocnice Havlíčkův Brod. Oba provozy jsou v těsné blízkosti objektu domova pro seniory, jejich kapacita je dostatečná pro zajištění provozních služeb celého Domova pro seniory Havlíčkův Brod,“ vysvětluje Svatošová. Nemocnice již tímto způsobem zajišťuje provoz prádelny a stravování v celém areálu. „Tento způsob zajištění provozu byl již odzkoušen v předchozích letech, a to bez problémů, kdy prostory domova pro seniory v areálu nemocnice využíval Domov Ždírec,“ podotýká Svatošová.
Kapacita stravovacího provozu v objektu U Panských je v současné době podle Svatošové na hranici a navýšení kapacity zařízení o dalších 109 klientů, by znamenalo vybudování nového stravovacího provozu. „Investice do vybavení a stavebních úprav takového provozu by znamenaly výdaje v řádech milionů korun. Navíc stravovací provoz by byl v takovém případě vybudován v objektu Husova pro současných 43 klientů, ostatním by byla strava dovážena stejným způsobem, jako tomu bude v případě zajištění stravy z nemocnice,“ vysvětluje mluvčí.
Jak dodává, zajištění kvalitní stravy pro klienty Domova pro seniory Havlíčkův Brod, je důležité. „Proto probíhají intenzivní jednání mezi zřizovatelem, nemocnicí Havlíčkův Brod a Domovem pro seniory Havlíčkův Brod. Stravovací provoz nemocnice je schopen všechny požadavky kvality zajistit. Obdobně je takto již dnes zajištován rozvoz stravy do všech oddělení nemocnice Havlíčkův Brod. Pro převoz stravy budou zajištěny odpovídající gastronádoby a vozíky, v souladu s platnými hygienickými normami. Stejný model zajištění stravy bude i v připravovaném projektu výstavby zcela nového domova pro seniory v Jihlavě, v areálu nemocnice Jihlava,“ zdůrazňuje mluvčí Svatošová s tím, že petice klientů a zaměstnanců za zachování stravovacího provozu v objektu U Panských vychází především ze strachu ze změny, která spočívá v ukončení dlouhodobě provozovaného stravovacího provozu přímo v budově.