„Navázali jsme spolupráci se zdejším sociálním centrem, kde se od jara mohou dobrovolníci aktivně zapojit v domově pro seniory, denním stacionáři i pečovatelské službě. Několik zájemců o práci dobrovolníků se už našlo, ale takových lidí není nikdy dost. Další zájemce rozhodně neodmítneme,“ sdělila vedoucí koordinátorů dobrovolníků FOKUSu Vysočina Iveta Krčálová.

Jak konkrétně dobrovolníci seniorům pomáhají? Podle Krčálové se především snaží vyplnit jejich volný čas. Povídají si, předčítají jim z knížek a časopisů nebo se prochází po městě, ale každý může přijít se svým vlastním nápadem. Fantazii se totiž meze nekladou. Někdo může seniory doučovat práci na počítači, jiný jim zase pomáhá vařit. Zkrátka možnosti je spousta. Věnovat se lze individuálně jednomu uživateli, nebo vymýšlet i skupinové aktivity pro větší počet lidí.

Tradiční pouť u sv. Anny u Pohledu.
Pouť v Pohledu doprovází pestrý kulturní program

Je taková nezištná práce časově náročná? „To záleží především na samotném dobrovolníkovi. Každý si předem určí, kolik času může věnovat. Ideální samozřejmě je, když může docházet pravidelně, ale podmínkou to určitě není,“ konstatovala Krčálová.

Jak vysvětlila, pomáhat pod záštitou dobrovolnického centra je pro dobrovolníky přínosem nejen po psychické stránce, kdy pomáhající má dobrý pocit, že je někomu užitečný. „Jednoduše proto, že se o zájemce dobře postaráme. Díky nám má nárok na školení, vzdělávání, potvrzení činnosti, supervize, ale také na pojištění pro případ úrazu nebo poškození majetku. V neposlední řadě proplácíme nákup pomůcek pro dobrovolnické aktivity a dojíždějícím dobrovolníkům cestovné. Máme letité zkušenosti, výhod můžeme nabídnout opravdu mnoho a díky FOKUSu je vše o hodně jednodušší,“ zdůraznila Krčálová. Zájemci o dobrovolnickou činnost mohou oslovit koordinátorku dobrovolníků na e-mailu, zatelefonovat, nebo si podrobné informace najít na webu organizace FOKUS Vysočina. Nejlepší dobrovolníky FOKUS každoročně nominuje na cenu Křesadlo.

Havlíčkobrodská dvanáctka.
Konkurence je zdravá, říká Zbyněk Palička