Mají nízké důchody a vysoké náklady na bydlení. To je dohání k neuvěřitelně zoufalým činům. Ani Vysočina není výjimkou.

Podle městské policie se objevuje čím dál více případů, kdy důchodce krade v samoobsluze základní potraviny. „V obchodním domě osmdesátiletá žena ukradla salám za 13 korun, po provedených úkonech a s přihlédnutím ke všem aspektům byla ženě uložena přiměřená bloková pokuta," informuje městská policie v Chotěboři.

Aby toho nebylo málo, několik dnů předtím byl ve stejném obchodním domě zajištěn 71letý muž podezřelý z krá-deže potravin. Dlouho tvrdil, že nic neukradl, nakonec si ale městský strážník všiml, že muž odcizené zboží ukryl do nohavic svých kalhot.

Smutná statistika

„Ano, některé seniory jsme skutečně přistihli při krádeži. Celkem jsme v roce 2013 a letos v roce 2014 řešili 9 krádeží, z toho pět pachatelů bylo z kategorie seniorů" potvrdil ředitel městské policie Chotěboř Jiří Novotný.

Ovšem statistika je to smutná, neboť za celý loňský rok byli při krádeži přistiženi dva senioři, zato v letošním roce už za pouhé dva měsíce přistihli strážníci při krádeži hned tři seniory. Většinou byly podle Novotného odcizeny potraviny.

„Pokud se neprokáže, že byla osoba za podobný skutek odsouzena, pak se tyto případy řeší uložením blokové pokuty převážně ve výši tisíc korun," upřesnil šéf strážníků, jaký je v podobných případech postup.

Podle Novotného městská policie při řešení krádeží nezjišťuje, co bylo příčinou, a ani si nevede sociální statistiku. „Problematika krádeží je společenským fenoménem, který se děje soustavně. Co se týče Chotěboře, nevidíme nějaký pokles nebo nárůst, takže neznáme konkrétní příčinu," konstatoval Novotný.

Například městská policie v Praze se ale určitou sociální statistikou zabývá. „ Ukazuje to, v jakých existenčních krizích se senioři nacházejí. Pro strážníky je vždy nepříjemné dávat pokutu důchodci, který kradl, protože nemá na zaplacení potravin," řekl šéf městské policie Ludvík Klema.

Podle zkušeností těchto městských strážníků se jim senioři svěřují, že z důchodu jim po zaplacení zbude minimum na obživu a žádají  splátkový kalendář na pokutu, což ze zákona dovolit nelze. Podobnou zkušenost mají zástupci zákona i v Prostějově.

Malé penze nestačí na vysoké nájmy

„Denně vyjíždíme tak k pěti krádežím v různých supermarketech a obchodech. Kradou bezdomovci, mladí lidé, ale také senioři. Mladí kradou dražší zboží. U seniorů to jsou hlavně potraviny nebo káva, ke krádežím je vedou spíš existenční důvody. Těch případů není tolik, ale přece jen jsou," sdělil svoje poznatky ředitel městské policie v Jihlavě Jan Frenc s tím, že stejná situace je prakticky ve všech městech na Vysočině.

„Každého přistiženého zloděje prověříme, zda neměl v minulosti něco podobného na svědomí. U seniorů tyto případy řešíme většinou pokutou v dolní hranici sazby, ale u mladých jsme  nekompromisní. Pokutu uložíme v plné výši, případy navíc předáváme příslušným úřadům," upřesnil Frenc.

Zabránit takovým situacím, kdy se ze seniorů z nouze stávají zloději, by například podle ekonoma Karla Potměšila mohlo zvýšení penzí, ale česká společnost nemá podle jeho názoru zájem situaci důchodců řešit.

„Zvláště, když potom zůstane starý člověk sám a po zaplacení bydlení mu zůstanou sotva dva tisíce korun, to je strašně málo na vyžití. Těžko se divit, že se uchýlí i ke krádeži," připustila vedoucí krizové linky organizace Život 90 Jana Kostařová.

Co si vybrat? Jídlo nebo léky?

Ekonomická situace je podle odborníků dneska pro většinu důchodců, a navíc těch, co jsou sami, daleko horší než dřív.

„Mému otci je 65 let, důchod má přes devět tisíc korun, navíc má průkazku ZTP. Bydlí v Praze na Vršovicích Za byt 2+1 v pavlačovém baráku, kde je WC na chodbě, platí zhruba 6500 korun. Poplatky elektřina, plyn, televize přijdou na 2200 korun. Kdyby neměl nás, děti, a mladší ženu,  která ještě pracuje a přispívá na domácnost, tak by byl dávno na ulici, protože jako postiženého ho nikdo nezaměstná. Přivydělat si nemůže. Poslední Nečasova škrt reforma byla pro důchodce poslední kapka," popsal jeden konkrétní případ pan Milan z Havlíčkova Brodu.  Situaci, kdy seniorům a postiženým nezbývá po zaplacení nájmů, energií  a výdajů za léky téměř už na jídlo, kritizuje i zástupce organizace zdravotně postižených z Chotěboře, Štefan Job.

Majetková kriminalita seniorů z důvodů  velké chudoby není v současné době problém jen České republiky. Jak zveřejnila nedávno ČTK, počet starších lidí dopadených při krádeži v některém z obchodů v japonském hlavním městě Tokio překračuje v poslední době počet přistižených teenagerů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zprávu místní policie. Důvody jsou ale stejné jako u českých důchodců, osamělost, vysoké životní náklady a s tím spojená chudoba.