„Situace, co se týče sezonních prací, je pro zájemce neuspokojivá. Míst je ve srovnání s minulými lety poměrně málo,“ informuje ředitel havlíčkobrodského úřadu práce Martin Kouřil. Přitom právě letní práce v zemědělství nebo stavebnictví obracely v minulosti křivku nezaměstnanosti na Havlíčkobrodsku dosti výrazným způsobem dolů.

Podle současných zkušeností úřadu práce se zaměstnavatelé snaží zajistit chod své firmy především za přispění vlastních zaměstnanců, o příležitostné dělníky na dobu určitou nemají zájem.

„Stačí se podívat na naši nástěnku ve vstupní hale, kde se každý rok, hlavně v létě, nabízelo jak studentům, tak sezonním dělníkům množství pracovních příležitostí. Dnes tato nabídka výrazně prořídla,“ konstatuje ředitel Kouřil. „Sezonní dělníky zaměstnáváme hlavně na podzim, především při selekci brambor,“ říká za vedení Zemědělské akciové společnosti Krásná Hora David Koubek. V takových případech se podle jeho slov hlásí především místní.

Kdo dřív přijde

„I když bychom se samozřejmě nebránili přijmout i neznámého takříkajíc z ulice, kdyby měl zájem,“ upřesňuje Koubek a potvrzuje i slova vedení úřadu práce, že pracovních příležitostí je na Vysočině stále méně, i co se týče sezonních dělníků.

„V minulosti se občas stávalo, že bylo těžké sezonní dělníky na selekci sehnat, ale to v současné době už nehrozí, obsadit i tato pracovní místa není problém,“ dodává Koubek.

Pokud se nějaká sezonní práce najde, rozhoduje především staré české přísloví, že kdo dřív přijde, ten dřív mele, alespoň podle vedení Agrodružstva Golčův Jeníkov. „Sezonní dělníky na zemědělské práce bereme, v současné době ale máme plno. Dáváme přednost místním uchazečům, například studentům a těm, kteří se o příležitostné zaměstnání u nás zajímají s předstihem,“ říkají jeníkovští zemědělci.

Například ale ve Slavíkově se v tamní zemědělské společnosti DVMP brigádníci budou ptát marně, sezonní dělníky nezaměstnávají. V Zemědělském družstvu Bystřina Olešenka zase dávají přednost studentům, hlavně místním, se kterými mají dlouholeté zkušenosti.

Mezi nezaměstnanými je více žen
V současné době je na Havlíčkobrodsku celkem 4702 uchazečů o zaměstnání, z toho 2256 mužů a 2446 žen. Na jedno volné pracovní místo čeká v průměru 21,37 uchazeče. Jednotlivá města: Havlíčkův Brod 1528 (mužů 804, žen 724), Chotěboř 991 (mužů 396, žen 595), Ledeč nad Sázavou 534 (mužů 267, žen 267), Světlá nad Sázavou 1114 (mužů 545, žen 569), Golčův Jeníkov 274 (mužů 129, žen 145), Přibyslav 261 (mužů 115, žen 146).?
Zdroj: úřad práce