V rámci Dne otevřených dveří budou mít návštěvníci také možnost zhlédnout dvě nejmodernější linky na výrobu nápojového skla v České republice. Nové výrobní linky jsou v provozu od loňského podzimu a na plný výkon jedou od přelomu roku.

„Za den vyrobí kolem sta tisíců kusů nápojového skla a řadí se tak k nejvýkonnějším strojům nejen v rámci společnosti Crystalite Bohemia, ale i v celé republice,“ uvedla Gábina Jankovská ze společnosti Visibles. Investice do nových strojů společnost přišla na více než 370 milionů korun.

Den otevřených dveří nabídne kromě bezplatných komentovaných prohlídek také atrakce pro děti, občerstvení nebo výprodej místních výrobků za zvýhodněné ceny. „Na prohlídku není potřeba se registrovat předem,“ doplnila Jankovská.

Brány skláren se pro veřejnost otevřou v sobotu v době od 8 do 14 hodin. O pravidelné dny otevřených dveří je tu vždy velký zájem.

Na Havlíčkobrodském letišti se ve středu v dopoledních hodinách konalo cvičení postupů záchranných akcí po pádu dopravního letadla.
Spadlo letadlo. Záchranáři měli cvičení

Světlá a sklo k sobě neodmyslitelně patří. Počátky sklářství zde sahají hluboko do 17. století. Sklu se tu dařilo i díky velké ploše zdravých lesů, která sklářům umožňovala topit dřevěným uhlím. S budováním současných skláren se začalo v roce 1967. Slavná éra světelského skla ale byla přerušena krachem v roce 2008.

Už na začátku října 2009 sklářskou výrobu vzkřísila společnost Crystalite Bohemia, která je také vlastníkem nejdéle fungující sklárny na našem území v Květné.

V současnosti se světelské sklárny zaměřují na linkovou výrobu nápojového a dekoračního skla. Celkově společnost zaměstnává 980 lidí a generuje obrat přesahující miliardu korun. Jejich výrobky putují do 82 destinací celého světa.

Ilustrační foto.
Naházej to do koše a podpoř dobrou věc