Na záludné otázky z oblasti trestního, občanského a rodinného práva odpovídalo v pátek již podruhé v oblastním kole soutěže Právo pro každý den téměř padesát školáků z Chotěbořska.

S ojedinělým projektem projektem v rámci Kraje Vysočina přišel už loni ředitel chotěbořské městské policie Jiří Novotný za finanční podpory města a kraje Vysočina.

Soutěžící odpovídali na celkem 23 otázek a řešili různé modelové situace. Na vyplnění dotazníku měli 45 minut. Testy sestavil ředitel městské policie Novotný. Testy obsahovaly sice jen základní pojmy z právní oblasti, ale vyplnit je bez chyb a předchozí přípravy by měli možná potíže i mnozí dospělí. Soutěžící družstva do oblastního kola v Junioru postoupila z osmých ročníků ZŠ Buttulova, Smetanova, chotěbořského gymnázia, letos nově i ze ZŠ Maleč, Krucemburk a Ždírec nad Doubravou.

Zájem roste

„V soutěži jsme letos poprvé, sestavili jsme dvě družstva, velké ambice na vítězství si ale neděláme. Soutěžící jsou z osmých tříd a my otázky rodinného a trestního práva probíráme až v devítce. Nicméně jsme soutěživá škola, soutěž Právo pro každý den vidíme jako možnost obohatit znalosti školáků o nové pojmy, protože se domnívám, že mládež v tomto věku se o právní pojmy moc nezajímá a pak je překpavená, když údajná obyčejná legrace končí výslechem na policii," konstatovala třídní učitelka ZŠ Krucemburk Monika Chmelařová.

Školáci ZŠ Krucemburk před soutěží velkou trému neměli. S úspěchem se zúčastnili už školního kola. „Pro mě bylo ve školním kole nejlehčí otázkou způsob fungování poslanecké sněmovny, nejtěžší je trestní právo, kde záleží na každém slovíčku, prozradil Vojtěch Hudec.

Proč je letos soutěžících více než loni, vysvětlil ředitel městské policie Jiří Novotný: „Loňský ročník byl pilotní. Nevěděli jsme jaký bude zájem, proto jsme oslovili jen chotěbořské školy. Zájem byl ale takový, že jsme se rozhodli letos přizvat i základní školy z okolí, zájem o naši soutěž má i Kraj Vysočina."

V odborné porotě zasedli například zástupci policie  nebo právnička městského úřadu, Lucie Dvořáková. Ředitel městské policie, Jiří Novotný, hned na úvod slíbil, že vítězné družstvo se v krajském kole v Pardubicích zapotí, protože otázky budou mnohem těžší. „Základní právní pojmy by měly být součástí školních osnov. Mám dceru, která právní znalosti čerpá spíš z televize a ne vždy jsou informace přesné. O dospělých raději nemluvím. Podobné soutěže jako policista vítám, určitě jsou lepší než nudná přednáška," nechal se slyšet velitel chotěbořského oddělení Policie ČR, Jarmil Ronovský. Nicméně s potěšením konstatoval, že co se týče trestné činnosti a přestupků páchaných v Chotěboři mládeží ve věkové kategoriii 15 až 18 let a mladšími, počty trestné činnosti a přestupků ve srovnání s jinými kraji v republice naštěstí klesají.

Podle Jiřího Novotného školáci sice mají obecný přehled v právní oblasti, ale některé zásadní souvislosti jim unikají. „Například netuší, že pro ně obyčejná klukovina může být podle práva už šikana nebo omezování svobody," konstatoval Novotný a to je podle jeho slov hlavním důvodem, proč se taková soutěž v Chotěboři pořádá.

Vítězi se stalo družstvo tercie chotěbořského gymnázia, které postupuje do krajského kola v Pardubicích.