Rodiče si mohou jejich známky najít na internetu.

Základní škola v Ledči nad Sázavou zahájila letošní školní rok úplnou novinkou a zavedla elektronické žákovské knížky.

Podle ředitelky Petry Vágnerové k tomu vedení školy došlo na základě diskusí s některými rodiči, kteří se do Ledče přestěhovali z větších měst. „Rodiče i jejich děti tak mají vždy kompletní přehled o veškerých známkách, rozvrhu a výchovných opatřeních. Elektronické žákovské knížky jsme chtěli zavést původně jen pro druhý stupeň, ale nakonec jsme je zavedli plošně," informovala ředitelka Vágnerová s tím, že u školáků v první třídě, kteří mají radost z každé jedničky, se budou známky rozdávat postaru. „Budeme mít přehled a odpadne domácí dohadování," zhodnotili projekt rodiče ledečských školáků.

Rodiče budou mít dokonalý přehled

Jak elektronická žákovská knížka funguje? Podle ředitelky Vágnerové je to poměrně jednoduché. „Učitel si ve sborovně otevře v počítači speciální program. Ten umožňuje u každého jednotlivého žáka zapsat, z čeho byl vyzkoušen a jakou známku dostal. Každý rodič má svoje osobní heslo. Po zadání do počítače na webových stránkách školy tak rodič získá veškeré osobní údaje o dítěti, jak se mu ve škole daří, jak vypadá jeho prospěch za celé pololetí, ale také, jaký má rozvrh hodin a podobně," vysvětlila ředitelka.

Jak zdůraznila, osobní hesla mají i jednotliví žáci, takže mohou být neustále v obraze, jak vypadá jejich prospěch. „Ne každá škola to má zavedené stejně. Na ledečském gymnáziu mají hesla jen rodiče. My jsme se rozhodli umožnit přístup do systému elektronické žákovské knížky i samotným žákům," upřesnila ředitelka.

Systém je podle ředitelky Vágnerové dobře zabezpečený, takže nehrozí, že by některý počítačově zdatný žák do něho mohl proniknout a  svoje známky si patřičně upravit. Jak zdůraznila ředitelka Vágnerová, mohou být bez obavy rodiče, kteří upřednostňují osobní jednání nebo nemají doma počítač. Stačí jen přijít do školy, o výpis z klasifikace mohou požádat kdykoliv.

Elektronická žákovská knížka má i výchovný efekt. Někteří školáci záměrně nebo neúmyslně zapomínali žákovskou knížku doma.

Známky tak občas býval problém zapsat a předat informace rodičům.

Nyní děti nebudou moci před rodiči zatajovat špatné výsledky či kázeňské prohřešky.

Mezi základní školy, které spustily mezi prvními projekt elektronické žákovské knížky, patří základní škola v Přibyslavi.

Dnes již bývalý ředitel Ota Benc k tomu uvedl: „Můžou se tam vkládat zprávy pro studenty, zprávy pro rodiče, řekněme, že to můžeme přirovnat k nějakým poznámkám, či nějakým vyjádřením, které se dávají do běžných tiskových dokumentů."

Elektronickou žákovskou knížku má základní škola ve Zruči nad Sázavou, stejně tak jako základní škola v Batelově na Jihlavsku a v základní škole Evžena Rošického v Jihlavě mají elektronické žákovské knížky dokonce už dva roky.

Elektronickou „žákajdu" disponují studenti i na ledečském gymnáziu, naopak studentský parlament na gymnáziu v Telči si odhlasoval, že u nich elektronické žákovské knížky nebudou.