Cílem rekonstrukce školního areálu je zvýšit kapacitu školní budovy. Původně měly práce skončit s létem. Podle stavaře Pavla Moravčíka skluz zavinilo počasí, kdy teploty vysoce přesahovaly běžnou normu a ve výškách bylo vedro ještě horší. Z důvodů počasí se pracuje tak na 60 procent. Když je na střeše až 45 stupňů, pracovat se nedalo.

Rodičům malých žáků, kteří si nemohli vzít v práci volno, vyšla vstříc škola, a otevřela družinu. „O děti bude celý týden postaráno,“ vzkázal ředitel školy Ota Benc. Po skončení rekonstrukce přibydou ve škole nové třídy a odborné učebny.

Město Ždírec získalo dotaci na rekonstrukci školních pavilonu v areálu základní školy. Jedná se o dva pavilony číslo 2 a 3, dotace je 46 milionů korun. Celkové náklady stavby, vzešlé z veřejné soutěže, jsou ve výši 73 miliony korun. To znamená, že město bude muset zajistit spolufinancování stavby ve výši 27 milionů korun a další prostředky ve výši několika milionů milionu bude nutné vložit do vybavení interiéru.