To se devětatřicet žáků Základní školy Lánecká chystalo se svými učiteli k odjezdu na osmidenní poznávací zájezd do Londýna.

Na celou výpravu čekala 1 400 kilometrů dlouhá cesta přes Německo, Belgii a Francii, dále trajektem přes Kanál do Anglie, příjezd do Londýna byl naplánován v pondělí ráno kolem poledne. Než se všichni stačili rozloučit s rodiči, babičkami a dědečky, stačila vedoucí výpravy paní učitelka Šárka Hrůzová rozdat rodičům adresy rodin s telefonními čísly, ve kterých budou jejich ratolesti ubytovány.

Ubytování v rodinách bylo zvoleno zejména proto, aby se žáci zdokonalili v angličtině a poznali život v jiné zemi. Program čeká na žáky skutečně pestrý, z londýnských pamětihodností Westminsterský palác, Big Ben, Buckinhghamský palác se střídáním stráží, Britské muzeum, obchodní a zábavní centrum Covent Garden.

Na zpáteční cestě z Anglie se výprava zastaví v Paříži, kde bude pro světelské školáky určitě lákadlem zejména Eiffelova věž, Louver a katedrála Notre Dame. Návrat domů do Světlé má výprava naplánován na neděli 3. června, přibližně ve 13 hodin.

Jiří Víšek