VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelna v Přibyslavi získala cenného pomocníka

Přibyslav – Školní kuchyně v Přibyslavi se modernizuje. Nedávno získala do stravovacího provozu cenného pomocníka - konvektomat.

4.11.2017
SDÍLEJ:

Moderní konvektomat Rational šetří kuchařkám čas.Foto: Deník / Saadouni Štěpánka

„Tím se může pochlubit málokterá školní kuchyně. Tak charakterizoval nákup konvektomatu jeden z pracovníků firmy, která nám zajišťuje servis kuchyňského zařízeni. A s uznáním dodal, že se jedná o téměř bezporuchové a vysoce výkonné stroje,“ prozradila vedoucí školní jídelny Jana Rasochová.

Nový konvektomat nahradil jeden ze dvou stávajících konvektomatů, pořízených při rekonstrukci už v roce 2003. Než byl konvektomat uveden do provozu, měly kuchařky možnost si ho vyzkoušet pod vedením odborníka. „Hlavním tématem bylo také vaření přes noc. Tento způsob je pro nás novinka. Díky nočnímu vaření získáme čas na jinou práci v kuchyni. Maso takto upravené je jemné, šťavnaté. Pro představu bych ještě uvedla, že smažení řízků ve fritéze v počtu 500 kusů obnáší dvě hodiny času jedné kuchařky, která nemůže od práce odejít. Po vychladnutí oleje, jeho přelití do nádob, následuje čištění fritézy, podlahy okolo, vše další přibližně půl hodiny intenzivní práce. V konvektomatu se připraví 240 ks řízků za 12 minut, čištění konvektomatu probíhá automaticky, čištění může probíhat bez dohledu obsluhy i přes noc,“ popsala Jana Rasochová výhody nového přístroje.

Jen pro zajímavost, první konvektomat vznikl více jak před 40 lety a hlavní myšlenkou vzniku tohoto zařízení bylo spojit páru a horký vzduch do jednoho zařízení. „Konvektomat dokáže kuchařům ulehčit čas, energii, a zároveň připravit pokrmy v požadované kvalitě. Vaření je rychlé a šetrné s velmi malým přídavkem tuku,“ zdůraznila Rasochová.

Zařízení dokáže ohlídat teplotu, vlhkost i celkovou dobu vaření, propečení i restování. Prostřednictvím senzorů rozezná velikost a stav pokrmů. Horkým vzduchem o teplotě až do 300°C je vše rovnoměrně propečené a šťavnaté.

„Pokud se používá kombinace páry a horkého vzduchu o teplotě 30° až 300°C, pak toto horké vlhké klima zabraňuje vysychání pokrmů, zabraňuje se hmotnostním ztrátám a zajišťuje se nám stejnoměrné opečení dozlatova,“ vysvětlila Rasochová.

Autor: Štěpánka Saadouni

4.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Ideální knihovník je bytost nadpřirozená, nicméně existuje. To bylo motto letošního v pořadí již 16. ročníku Malé knihovnické slavnosti.
9

Nejlepší knihovník je bytost nadpřirozená

Listování s Milošem Urbanem

Havlíčkův Brod - V pondělí 20. listopadu proběhlo v Krajské knihovně Vysočiny v podkroví Staré radnice další z řady tradičních Listování Lukáše Hejlíka.

Brodská knihovna chystá Den pro dětskou knihu

Havlíčkův Brod – Kouzlo dětských knih mohou děti i jejich rodiče odhalit na Dni pro dětskou knihu, kterou pořádá Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod. Akce se koná v sobotu 25. listopadu.

NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ a MŠ Dlouhá Ves

Havlíčkobrodsko - Havlíčkobrodský deník přináší čtenářům seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představuje tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Havlíčkobrodsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků každou středu na straně 4 a na webu najdou prvňáčky z Havlíčkobrodska. Deník si tak mohou koupit na památku. Nyní se představují žáci ze ZŠ a MŠ Dlouhá Ves.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT