„Stavba protihlukové stěny je příběh, který se vleče léta. V současné době, kdy probíhá modernizace dálnice D1, bychom se jí snad dočkat mohli. Ale nevíme nic určitého, žádný odpovědný úřad se konkrétně nevyjádřil, takže stále čekáme," posteskl si starosta obce Jan Korbela. O právo na ticho se ve Slavníči nepřetržitě bojuje už od roku 1998.

Jen několik metrů od krajního domu vede dálnice D1 
a hluk je neúnosný. „Hluk vysoko převyšuje hodnoty, které běžně udává norma, a to jak ve dne, tak v noci. Neděje se nic. Hygienik dal správci komunikace, Ředitelství silnic 
a dálnic, výjimku. My to ve Slavníči považujeme za vý
raz pohrdání naším životem 
a zdravím," zdůraznil bývalý starosta Petr Matoušů. „Nedá se tu žít, spát. Hučí to ve dne v noci, od rána do večera, nemůžete mít ani otevřená okna," posteskli si místní.

V Praze je větší klid

Podle pražského chalupáře Jiřího Redla je i v Praze zatížené hlukem větší klid než ve Slavníči. Ve Slavníči u 99. kilometru dálnice se už několikrát mělo stavět a existují i výkresy, jak by stěna vypadala. Vždycky to ale skončilo na konstatování, že stát nemá peníze. Teď se provádí úpravy na dálnici D1, součástí rekonstrukce by měla být protihluková stěna.

Ale tomu v obci nikdo moc nevěří. Hlukovou zátěž mu
sí řešit správce dálnice, kterým je právě Ředitelství silnic a dálnic ČR. Zákon mu ukládá, aby obyvatele chránil před hlukem.

To, co ale v současné době obec Slavníč rozhodně ře
šit nehodlá, je rekonstrukce zchátralého selského stavení, které je i na seznamu Nemovitých kulturních památek lidového stavitelství, drobných sakrálních a technických staveb, které byly zveřejněny ve zpravodaji Komise pro lido-
vé stavitelství, sídla a bydlení České národopisné společnosti v roce 2008.

„Podle mého názoru to žádná památka není, už proto, že na střeše je eternit. Na opravu statku nemáme peníze. Navíc si neumím představit, jakým způsobem bychom objekt využili," podotkl starosta a zdůraznil, že obec Slavníč v současné době nemůže najít ani nájemce do úplně nové hospody. „Hospodu máme, ale těžko najít někoho, kdo by ji provozoval, tržby jsou nízké. Někde to řeší tak, že obec pronajímateli sleví na nájmu, uhradí za něj část poplatků za energie, ale to si my nemůžeme dovolit," zdůraznil starosta.

V objektu statku se měla nacházet takzvaná černá kuchyně, jenže ta tam podle místních už dávno není, budova je léta opuštěná. Jedinou šancí by tedy byl, jak se zdá, nějaký solventní kupec.