Smažený sýr s tatarkou má jako trvalku na jídelním lístku Hostinec U Kroupů v Havlíčkově Brodě. Strávník si může vybrat přílohu. Pokud mu stačí brambory nebo hranolky, zaplatí 174 korun, jestli chce vyzkoušet ke smažáku hranolky z batátů, zaplatí dvě stovky. Že se smažák těší stálé oblibě, potvrdila v restauraci Věra Šrámková.
„Hosté si ho dávají rádi a často. V oblibě je klasika. Brambory nebo hranolky. Batáty zkouší málokdo,“ řekla Deníku.
Jak je to jinde na Vysočině?
Chcete místo klasiky ochutnat něco více odvážného? Vydejte se do restaurace v Jihlavě.
Milovníci smaženého sýru se mohou řídit podle smažákomapy, kam se dostal i jeden zástupce z Pelhřimovska. Který to je, to se dozvíte tady.
O svoje tajné tipy se s Deníkem podělili gurmáni z Třebíčska.
Ve Žďáře nad Sázavou smažený sýr pořád stojí i méně než sto korun, víme kde.
Proč mají hosté smažáky v takové oblibě? „Na smažáku není nic špatného. Je to česká klasika, jídlo, které můžete vylepšit i zkazit. Záleží na výběru sýra i na tom, na jakém tuku ho kuchař smaží. Já osobně mám smažák rád. Ten klasický z eidamu,“ řekl Deníku hostinský od Kroupů Daniel Fendrych.
Trochu hlouběji do kapsy než U Kroupů sáhnou v Brodě návštěvníci v restauraci Rebel na Rynku, kde za smažený sýr s hranolky a tatarkou zaplatí 229 korun. Provozovatel ale na jídelním lístku upozorňuje, že se jedná o lepší goudu. Stejný smažený sýr nabízejí i v Pivovarském hostinci v Brodě za 199 korun.
Levně nenabízí smažák ani v lidových jídelnách. U Pletařů v Havlíčkově Brodě stojí smažák se šunkou a vařenými brambory přes 170 korun.
Levněji si milovníci smaženého sýra pochutnají v hostinci U Palánů v Perknově u Havlíčkova Brodu. Sýr, hranolky a tatarka tam stojí 145 korun. Restaurace U řeky v Ledči nad Sázavou zařadila smažák dokonce mezi minutky. S brambory a tatarkou je za 159 korun.
Přitom smažený sýr s brambory nebo tatarkou patřil kdysi k nejlevnějším jídlům. „Říkali jsme mu studentský řízek. V Brodě jsme na něj chodili do Horní ulice. Obyčejný smažák stál dvanáct korun, vylepšený se šunkovým salámem byl za třináct,“ povzdechl si Milan Klement z Havlíčkova Brodu.
Smažený sýr patří i dnes k jeho nejoblíbenějším jídlům. „Jenže je i s ohledem na ceny mlsek za odměnu,“ povzdechl si. O generaci mladší Marie Benešová smažák miluje, ale jen v restauraci. „Doma ho neudělám. Ve friťáku teče, na pánvi se rozpleskne,“ vysvětlila.
Smažený sýr ale pronikl i do asijské kuchyně. Bistro v Havlíčkově Brodě proti radnici nabízí za 60 korun smažák se zelným salátem, nebo s hranolky za 110 korun. Ale bistro má zavřeno až do prvního dubna.
Pro ty, co se stali na smažáku téměř závislí, vznikla u nás dokonce originální smažáková mapa. Aktuálně je na ní 1043 míst, kde hospody smažák nabízejí. Autorky jsou kamarádky Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, které vedou instagramový účet Život ve strouhance. „Češi a Češky zkrátka smažený sýr milují, stejně jako my,“ vysvětlily autorky, proč originální mapu zpracovaly. Anna Stránská, produkční a divadelní intendantka z Brna s kamarádkou založiily facebookové stránky Smažené sýry v ČR, kterou sleduje více než devět tisíc lidí.
Kde a za kolik peněz seženete na Havlíčkobrodsku smažený sýr:
- U Kroupů, Havlíčkův Brod: smažák, tatarka, hranolky 174 korun
- Rebel Na Rynku, Havlíčkův Brod: smažák, tatarka, hranolky 229 korun
- Pivovarský hostinec, Havlíčkův Brod : smažák, tatarka, hranolky, 199 korun
- Jídelna U Pletařů, Havlíčkův Brod: smažák se šunkou, brambory 170 korun
- Hostinec U Palánů, Havlíčkův Brod-Perknov: smažák, hranolky tatarka 145 korun
- Asijské bistro, Svatovojtěšská ulice Havlíčkův Brod: smažák se salátem 60 korun, smažák s hranolky 110 korun
- Restaurace U řeky, Ledeč nad Sázavou: smažák, brambory, tatarka 159 korun
Ceny jsou platné k datu 15. března 2024
Levné obědy obecně jsou minulost. To si myslí vyučená kuchařka Věra Zemanová z Havlíčkova Brodu. „Ještě před víc než deseti lety se oběd u nás včetně Prahy, vešel pod stovku,“ poznamenala. Jak dodala, dnes ani smažený sýr v restauraci méně než stovku stát nemůže. „Strašně podražily sýry, dokonce i ty nejobyčejnější. K tomu mouka, vejce. Energie na smažení a plat kuchaře. Doba levných jídel je už pryč,“ zdůraznila. Na otázku, jak je možné že asijské bistro nabízí smažák za šedesát, odpověděla: „To nebudu komentovat.“
RECEPT: Jak na dokonalý smažený sýr
- Pro přípravu smažáku si vybírejte tučné sýry s obsahem tuku minimálně 30 %, které mají plnější chuť a krémovou konzistenci. Osvědčenou klasikou je sýr eidamského typu nebo gouda.
- Sýr nakrájejte na zhruba centimetr silné plátky a před samotným obalováním v mouce jej ponořte ještě na několik minut do vody. Díky tomuto triku docílíte toho, že trojobal bude pevnější a sýr nevyteče.
- Sýr obalte v polohrubé mouce, rozšlehaném vajíčku, poté ještě jednou v mouce a vajíčku a teprve poté ho obalte v jemné strouhance bez hrudek. Strouhanku ani mouku k sýru nepřimačkávejte a vejce nikdy nesolte.
- Obalený sýr vkládejte do většího množství dobře rozpáleného oleje a z každé strany ho smažte maximálně minutu a půl. K otočení nikdy nepoužívejte vidličku a sýr vždy obraťte jen jednou, abyste minimalizovali riziko protrhnutí obalu.
- Na smažení použijte řepkový olej nebo jiný tuk, který má neutrální chuť a vysoký kouřový bod. Vhodné je také přepuštěné máslo, které dodá smažáku zcela jinou chuť. Zdroj: Akademie kvality