Před rokem jsem slyšel, a to hned dvakrát z úst nově zvolené místostarostky města Ivany Mojžyškové, že se zasadí o spravedlivé rozdělování dotačních prostředků. Poprvé to bylo na zastupitelstvu, podruhé na vyhlášení nejlepších sportovců TJ Jiskra.

Teď jsem se ale od paní místostarostky dozvěděl, že rok v úřadě není vůbec nic a že to je na změny krátká doba. Nevím, co kdo stihne za rok, ale jedna návštěva Velkého Meziříčí, kde mohla získat inspiraci, a několik telefonátů do jiných měst, jak rozdělují dotace a na základě jakých kritérií, to se mi zdá opravdu málo. Dotace se, paní Mojžyšková, nemohou rozdělovat jen na základě toho, že vy sama z celé sportovní brodské sféry znáte pouze bratry Holíkovy či tragicky zesnulého Josefa Vašíčka. Pokud máte dobře zvládnout sektor sportu, který máte v gesci, tak by bylo určitě dobré více sport vnímat a sledovat, protože vynikajících sportovců vychoval Havlíčkův Brod mnohem víc, a nejenom v hokeji.

Po pondělním zastupitelstvu je vyřešena otázka hokeje. Ten ve městě minimálně dva roky zůstane díky správně přiklepnutému mimořádnému půl milionu na letošní rok a pěti milionům na dva roky další. S touto injekcí se může BK lépe dýchat. Věřím, že po prosincovém zastupitelstvu se bude dobře dýchat i fotbalistům, házenkářům, volejbalistům a dalším, protože ani funkcionáři Slovanu či Jiskry nedělají svou práci o nic hůř. Chtějí jen, aby se spravedlivě rozdělovaly dotace i do jiných sportů. Nemůže se přece stávat, aby fotbal v době, kdy se mu nedostává peněz, financovali lidé z výboru vlastními prostředky. Opravdu musí v takových podmínkách pracovat, když chtějí něco pro fotbal a město dělat a věnují tomu volný čas? Vím, že můžete jejich zamýšlený odchod z funkcí vnímat jako výhrůžku, i já tento krok považuji za nešťastný, ale na druhou stranu se jim nelze divit, když několik let balancují s nevyrovnaným rozpočtem a narážejí s ním do „zdi".

Chci věřit, že od vás, vážená paní místostarostko, za rok neuslyšíme, že dva roky na úřadě nejsou vůbec nic.

petr.veselka@denik.cz