„Náš původní cíl byl postavit ve městě sociální bydlení, které by mohly využít rodiny s dětmi ve finanční tísni nebo senioři žijící v nevhodných podmínkách. Třeba v domech bez výtahu nebo v domech s příliš vysokým nájmem,“ nastínil záměr místostarosta Vladimír Slávka (ANO 2011).

Taková stavba se ale pohybuje minimálně v desítkách milionů korun. Proto se radnice rozhodla požádat o dotaci Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. To poskytuje na takové stavby dotaci ve výši přes 31 tisíc korun na čtvereční metr. Ovšem v okamžiku, kdy si radní přečetli dotační podmínky v dodatku o rozsahu asi 45 stran, přišlo zklamání.

„Ukázalo se, že podmínky dotace jsou pro nás nepřijatelné. Především pobyt v sociálním domě je časově omezený na dobu dvou let. Takže pro seniory se nehodí i kdybychom chtěli sociální byty nabízet jako předstupeň před umístěním do domova důchodců. Nehodí se ani pro rodiny s dětmi. Protože dotační podmínky přesně určují z jakého prostředí musejí žadatelé pocházet, aby na sociální bydlení dosáhli. Vybydlená nemovitost bez vody, vytápění, bez sociálního zařízení. Zkrátka tento typ sociálního bydlení je šitý na míru spíš vyloučeným lokalitám typu Chánov,“ konstatoval místostarosta.

Roland Galharague, Libor Kytýr, Lucie Hyršová a Jean-Marie Lehn.
Mladá talentovaná vědkyně z Brodu získala prestižní cenu za objev ve farmacii

Jak dodal, nechce se město Havlíčkův Brod sociálního projektu vzdát a bude hledat jiný způsob financování. Protože v Brodě jsou podle místostarosty lidé, kteří skutečně sociální bydlení potřebují nebo budou potřebovat do budoucna. „Současné dotační podmínky ministerstva práce ale přijatelné nejsou. Hrozí, že kdybychom je porušili, budeme muset státní dotaci vrátit a ještě nás čeká postih a dotaci budeme vracet vlastně dvakrát,“ vysvětlil místostarosta Slávka. Podle místostarosty Zbyňka Stejskala (ODS) je možná stavba sociálního domu z vlastních zdrojů s finanční půjčkou na poměrně výhodný úrok po dobu 30 let, ale takový způsob radnice v současné době využívat nechce.