Zhruba toto vzkazuje přibyslavská radnice dvěma sportovním klubům, a to KS Přibyslav a TJ Sokol Přibyslav.

„Sportovní kluby mají v péči objekt místní sokolovny a přilehlý areál, to vše již delší dobu volá po rekonstrukci. Například sokolovna je pro 21. století objekt hygienicky nevyhovující, potřebuje nové sociální zařízení, novou izolaci, a nejen to. Sportovní kluby provádějí v zařízení jen základní údržbu, a to by se mělo do budoucna změnit," nastínil situaci přibyslavský starosta Martin Kamarád.

Obě sportovní organizace by se měly podle starosty nad sebou zamyslet a snažit se hledat cestu, jak úroveň tohoto sportovního zařízení výrazně pozvednout. „Město dává každoročně základní příspěvek 120 tisíc korun SK Přibyslav a 120 tisíc korun TJ Sokol Přibyslav. Není to mnoho, ale v současné době je stále ještě možnost žádat o různé dotace a granty na rekonstrukci sportovních zařízení. Město je ochotné v tomto případě sportovcům pomoci sepsat nějakou žádost o dotace, pokud budou mít snahu. V opačném případě bude radnice do budoucna zřejmě zvažovat i to, zda oba sportovní kluby nadále podporovat," konstatoval starosta.

Například Petr Veselka, trenér pohledských fotbalistů, Přibyslav několikrát navštívil a jako dorostenec zde i hrál. „Musím říci, že například zázemí pro hráče, hlavně sprchy a šatny, jsou otřesné. Sociální zařízení je zastaralé. Přibyslavská sokolovna se celá léta od doby komunismu nezměnila. Všechno je tam tak, jak to bylo třicet a více let nazpátek," povzdechl si trenér pohledských fotbalistů.

Ani trenér Radek Havlíček z fotbalového týmu SK Přibyslav není ze zázemí pro sportovce nijak nadšený. „Nerad bych, aby si někdo moje názory špatně vyložil, ale my hrajeme nevyšší krajský přebor. Všude kam přijedeme, se sportovní týmy prezentují lepším zázemím, než máme my. Mají lepší sprchy, lepší šatny. Tam, kde jsou na tom hůř, se už na velkou rekonstrukci zrovna chystají. Do Sokolovny chodí sportovci všech věkových kategorií, jezdí sem sportovci odjinud. Sportovní areál v Přibyslavi je bohužel vizitkou celého města," řekl trenér.

Podle Františka Kerbera, starosty TJ Sokol Přibyslav, nejsou Sokolové se stavem budovy spokojeni, ale mají jen omezené možnosti, jak tento tristní stav změnit.

Sokol nemá peníze

„Nic není tak jednoduché, jak to vypadá a jak by si myslelo vedení přibyslavské radnice. Sokol dostává od radnice 120 tisíc na rok, letos se chystáme na nátěry střechy. Víme, že by Sokolovna potřebovala například nové vytápění, o dalším nemluvě. Na velkou rekonstrukci nemáme prostředky. Patříme pod Českou obec sokolskou, která velkým majetkem rovněž nedisponuje," vysvětlil starosta přibyslavských Sokolů. Že radnice v Přibyslavi chce Sokolům pomoci sepsat žádost o dotaci či grant na rekonstrukci areálu, ho prý těší, ale nedoufá v žádný velký úspěch.

„Na rekonstrukci Sokolovny bychom potřebovali aspoň čtyři miliony korun. Rád na radnici zajdu, ale moc nevěřím tomu, že bychom na nějaké dotace dosáhli. Jedna věc je dotace chtít, druhá je získat. Pokud vím, loni zde byl pokus o získání dotací z MAS Havlíčkův kraj, ale neúspěšně," poznamenal předseda.

„Nevyhovující stav Sokolovny a sportovního areálu sami nemůžeme ovlivnit. Oddíl fotbalu SK Přibyslav není majitelem objektu. Jsme jen členové TJ Sokol. Kdybychom měli zájem a snahu žádat o dotace například na rekonstrukci kabin pro sportovce, je podmínkou, abychom byli majiteli objektu, nebo aby o dotace žádali Sokolové," vysvětlil podstatu problému za SK Přibyslav Čestmír Sibera s tím, že v TJ Sokol se změnil výbor. Noví členové výboru s fotbalisty zatím na téma sportovního areálu nejednali.

Podle místostarosty města Michaela Omese je třeba brát v úvahu, v jaké situaci se sportovní kluby nacházejí. „Většina trenérů a funkcionářů jsou dobrovolníci. Sportu se věnují ve volném čase, žádný prospěch z toho nemají. Proto sportovní kluby mají často problém nějaké trenéry sehnat. Vypracovat nějaké žádosti o dotace a granty pro ně není za takového stavu zrovna jednoduchá věc," podotkl místostarosta.

Rozumný názor

Tento názor je podle Sibery rozumný a vystihuje situaci. „SK Přibyslav nemá peněz nazbyt. Nejsme profesionálové. Poplatky za účast ve sportovních klubech vybíráme nízké. Zvýšit příspěvky si nemůžeme dovolit s ohledem na výši platů, jaké na Přibyslavsku jsou. Veškerou údržbu v areálu děláme vlastními silami. Pokud chce radnice sáhnout k tomu, že bude na nás vyvíjet tlak a škrtat nám příspěvky, považujeme tak trochu za ránu pod pás," řekl Sibera.