Jeho zakladatelkou a předsedkyní je Jana Koryntová, která jako jediná současná členka pamatuje všechny úspěchy i složitá období a bez radostí i starostí, spojených s vedením tohoto sdružení, si již neumí svůj život představit.

Jubilejní desátý rok existence Spektra je ve znamení velkých změn. Azylový dům s neveřejnou adresou pro matky s dětmi, který sdružení provozuje, změnil své sídlo a v současné době poskytuje ubytování a své služby v nově zrekonstruovaném objektu, kde jsou pro uživatelky k dispozici dva samostatné plně vybavené byty pro matky s více dětmi a dvě samostatné místnosti se společnou kuchyní a sociálním zařízením pro matky s jedním až třemi dětmi.

„V minulosti jsme museli několikrát řešit problém, kdy k nám do azylového domu přišla matka třeba se šesti dětmi a kapacita bytů, které jsme měli k dispozici, nedovolovala všechny přijmout. V takovém případě mohla uživatelka u nás pečovat například jen o své menší děti a dvě starší umístit u příbuzných nebo dokonce v dětském domově. Máme velkou radost, že v současné době, díky novým prostorám, je možné, aby matka měla všechny děti u sebe. Tím je azylový dům o.s. Spektrum Vysočina ojedinělý v celé České republice," vysvětluje Koryntová. Přestěhování azylového domu nebylo jednoduchou záležitostí. Některé kusy nábytku byly po letech užívání natolik opotřebované, že po rozmontování již nebylo možné je opět sestavit a dále používat.

Tento problém pomohl vyřešit  Výbor dobré vůle, Nadace Olgy Havlové, který azylovému domu poskytl finanční prostředky na pořízení pěti nových patrových postelí pro děti.  Toto tolik potřebné zařízení do bytů ochotně, rychle a kvalitně vyrobilo truhlářství František Šteker z Pacova. O dodání matrací a chráničů matrací se postarala firma Tola CZ. Další kusy nábytku a vybavení se podařilo Spektru získat od soukromých dárců, nebo nákupem v bazarech. Nyní již všechny byty naplno slouží svému účelu.

Nepřetržitý provoz v azylovém domě zajišťuje pět zaměstnankyň, které se rozhodly služby pro uživatelky, a hlavně jejich děti, ještě rozšířit.  „Jelikož našimi uživatelkami jsou prioritně ženy, které si prošly domácím násilím, je nutné maximálně eliminovat psychické strádání jejich dětí spojené s nepříjemnými zážitky v rodině, se změnou prostředí i s přechodem do jiné školy, chceme jim nabízet různé aktivity, které by smysluplně vyplnily jejich volný čas. V azylovém domě jsme jednu místnost zařídili jako malou učebnu, ve které probíhá doučování dětí s lektorkou, která  jim také pomáhá s domácími úkoly a s přípravou na vyučování. Ostatní pracovnice se dětem věnují například ve výtvarném kroužku, hrají s nimi různé hry, chodí na vycházky a pod. V nabídce jsou i terapeutické jízdy na koních, společné návštěvy různých zábavných a kulturních akcí pro děti nebo za špatného počasí společné čtení či sledování vhodných pořadů v televizi a pohádek z DVD. Na zajištění těchto aktivit pro děti na celý rok nám pomohla sehnat finanční prostředky Nadace Terezy Maxové. Díky ní jsme mohli do společenské místnosti pořídit i nový televizor a DVD přehrávač," říká Koryntová.

V plánu je i řada přednášek a besed pro matky a větší děti  na téma finanční gramotnost, prevence HIV a AIDS nebo prevence nežádoucích patologických jevů. Na otázku, zda o.s. Spektrum Vysočina chystá nějaké oslavy svého výročí založení, jeho předsedkyně s úsměvem odpověděla, že dorty, chlebíčky a sekt rozhodně nebudou. Provoz azylového domu je financován z ESF, prostřednictvím Kraje Vysočina, ale tyto finanční prostředky jsou velmi omezené. „Musíme promýšlet vydání každé koruny a starosti s nedostatkem peněz řešíme neustále. Jako oslavu výročí ale chystáme prezentaci našeho občanského sdružení spojenou s prodejní výstavkou výrobků uživatelek a dětí. Tato akce se uskuteční 6. prosince v zasedací místnosti Městského úřadu v Chotěboři od 9 do 17 hodin. Výtěžek použijeme na nákup vánočních dárečků pro děti.  Součástí akce bude i výstavka realistických panenek, takzvaných rebornek, z dílny Slávky Peroutkové, která určitě potěší oči malých i velkých návštěvnic. Přípravy jsou v plném proudu, těšíme se na všechny příchozí," dodala  Koryntová.

(pe)