Jako první se vydal v pátek odpoledne do volební místnosti v budově Základní školy V Sadech v Havlíčkově Brodě starosta města Jan Tecl (ODS), který je za Občanskou demokratickou stranu do Poslanecké sněmovny rovněž kandidátní jedničkou. „Budu volit samozřejmě ODS. Musím odvolit brzy, čeká mě pak hodně povinnosti,“ vysvětlil Tecl a s humorem dodal. Možná bych měl dát sám sobě preferenční hlas. Nebo že bych překvapil a volil nějakou konkurenční stranu?“

Volební maraton se letos kryje v Havlíčkově Brodě s datem konání 27. Podzimního knižního veletrhu. Mezi účastníky ani letos nechyběla populární spisovatelka dětských knížek Petra Braunová. V Havlíčkově Brodě pobývá pravidelně, má intenzivní kontakt s Krajskou knihovnou Vysočiny, je autorkou leporela o historii Brodu. Pokud by měla zájem, mohla si vyřídit voličský průkaz a volit, stejně jako mnozí účastníci knižního veletrhu vystavovatelé, nakladatelé a spisovatelé v budově ZŠ Sady. Volit Petra Braunová ale nepůjde, celý víkend věnuje jen knihám. „Já volit nejdu. Jednak jsem si nevyřídila voličský průkaz a především nemám chuť jít volit. Není koho. Všechny politické strany se neustále pomlouvají navzájem a tím se mi tak zprotivily, že nemám chuť dát hlas ani jedné z nich,“ prohlásila spisovatelka.

Zvýšenou pohotovost znamenají volby pro městskou policii v Chotěboři. „Máme podrobný harmonogram, podle něho pravidelně obcházíme všechny volební místnosti a dohlížíme na pořádek. Volební místnosti kontrolujeme i v noci, opět podle harmonogramu,“ informoval ředitel městské policie Chotěboř Jiří Novotný. Jak dodal, je průběh voleb v posledních letech klidný, bez výtržností, městská policie neměla důvody vyvádět například z volební místnosti opilce a výtržníky a sjednávat pořádek.

Volby na Vysočině.
ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

K volbám pravidelně chodí také obyvatelé Domova se zvláštním režimem ve Věži u Havlíčkova Brodu. Žije zde je 88 klientů, převážně střední generace mužů a žen s chronickým duševním onemocněním. „Naše obyvatele nekontrolujeme. Mají možnost volného pohybu, volební místnost mohou navštívit v budově obecního úřadu. Volební komise s urnou přichází i k nám. Pokud vím, tak naši obyvatelé se o volby zajímají, ptají se, jak kroužkovat na volebním lístku, jaký je princip voleb, ale kolik jich opravdu volí, netuším,“ sdělil ředitel zařízení Vladimír Frič.

Volit skutečně mohou obyvatelé různých speciálních sociálních zařízení. Podle aktualizovaného stanoviska Ministerstva vnitra z roku 2016 v seznamu voličů členěném podle volebních okrsků, který poskytuje Ministerstvo vnitra na žádost příslušného obecního úřadu, se překážka „omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva“ neuvádí, neboť při generování těchto seznamů jsou čerpány údaje ze základního registru obyvatel, který není zdrojem údajů o omezení svéprávnosti. Překážku výkonu volebního práva spočívající v omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva tak musí do stálého seznamu voličů doplňovat obecní úřady, které rovněž sledují trvání této překážky. K volbám tedy jdou i obyvatelé Domova ve Zboží na Habersku, ale tam podle vedení domova jde jen o jednotlivce.