Havlíčkobrodská hokejová společnost jim totiž dluží, a to za hokejovou výstroj, zhruba dva miliony korun.

„Tyto pohledávky vedeme už od předloňské sezony. Loni v dubnu jsme o tom jednali s předsedou představenstva HC Rebel, Milanem Nedvědem, tato jednání však nebyla úspěšná," uvedl zástupce těchto firem Igor Novotný.

HC Rebel navíc z dlouhodobých smluv, které má se společnostmi Igora Novotného uzavřené, čerpal jisté výhody. „Dodali jsme mu například zdarma vybavení pro dvacet hráčů. To znamená rukavice, kalhoty a přilby. I s DPH v sumě dvou set tisíc korun. Za tuto vstřícnost máme v Kotlině naši reklamu a po HC Rebel požadujeme včasné placení faktur a exkluzivitu na odběr našeho zboží. Bohužel, musím konstatovat, že ani jeden z těchto bodů klub nedodržuje," upřesnil Novotný. Ten se také pozastavil nad tím, že mu Milan Nedvěd nedávno poslal fakturu na jeden milion korun, údajně za reklamu v Kotlině. „Tomu opravdu nerozumím," podotkl Novotný.

Podle informací Deníku dluží společnost HC Rebel peníze i žďárské dopravní společnosti ZDAR a firmě eSports.cz. „Víme o tom, že byl podán návrh na zahájení insolvenčního řízení vůči HC Rebel. K našim pohledávkám se ale nechceme v tisku vyjadřovat," řekl generální ředitel ZDARu, Richard Latislav. Ve stejném duchu se vyjádřil i jednatel firmy eSports.cz, která spravuje HC Rebel webové stránky, David Schlegel.

Dluh v Kotlině

Před týdnem vyšlo najevo, že HC Rebel má závazky také vůči brodským Technickým službám. „Dluh 725 tisíc korun vznikl  v období posledních deseti měsíců," oznámil starosta Havlíčkova Brodu, Jan Tecl. „S Milanem Nedvědem jsem se již sešel. Chtěl jsem vědět, jak se klub k celé situaci postaví a jaký bude následující postup. Nechci předbíhat, ale řekl bych, že HC Rebel část dluhu uhradí ihned a pro zaplacení zbytku  využije splátkový kalendář." Starostu Tecla zpráva o návrhu na zahájení insolvenčního řízení překvapila. „S celou záležitostí se musíme podrobně seznámit. Zkontaktujeme našeho právního zástupce a podle jeho doporučení budeme postupovat," dodal Tecl.

Ten na otázku, jak by se město zachovalo v případě krachu hokeje v Havlíčkově Brodě, odpověděl:

„Tato otázka je předčasná. Počkáme na další vývoj, ale obecně platí, že je vše v kompetenci zastupitelstva města," zdůraznil Tecl.

Deník požádal o vyjádření také předsedu dozorčí rady HC Rebel a jednoho z majitelů klubu, Petra Hubacze.

„Informaci o tom, že je u Krajského soudu v Hradci Králové podán návrh na zahájení insolvenčního řízení proti HC Rebel, se dozvídám až od vás, proto na ni nemohu v tuto chvíli adekvátně reagovat," řekl ve čtvrtek zaskočený Hubacz.

Včera ale na další apel redakce své vyjádření rozšířil: „Insolvenci a závazky vůči společnosti ZDAR, nebudeme vůbec komentovat. Jde o interní záležitosti. Veřejnost v Havlíčkově Brodě ale mohu ubezpečit, že budoucnost tamního hokeje v žádném případě ohrožena není,"  uzavřel Hubacz.

Názor legendy Jaroslava Holíka

Co vyhodili kmenové brodské hráče a Gustu Žáka z postu generálního manažera, tak jsem přestal do Brodu na hokeje jezdit. Hokeji v Brodě šéfují cizí lidi, kteří k němu nemají vztah. Za mě chodilo v roce 1995 na hokej 3 500 lidí, dnes tam nechodí ani tisícovka. To, že jsou v dluzích, tak to postihlo a postihne i jiné kluby. Na sport prostě nejsou peníze. Já zastávám názor, že by I. liga neměla být profesionální soutěží. Je náročná finančně a kluby na to peníze nemají.  

Komentář Petra Veselky

Vy nám taky, šéfe

V říjnu loňského roku jsem při vstupu nových majitelů do hokejové společnosti HC Rebel napsal komentář s titulkem „Aby z Kotliny nebyla tržnice". Samozřejmě se tento komentář vedení klubu nelíbil a dokonce k němu měli výhrady i někteří dopisovatelé na různých fórech. Svůj text jsem tehdy zakončil otázkou: Kde bude havlíčkobrodský hokej za rok?

Neuběhl ani rok a havlíčkobrodský hokej se nachází v nezáviděníhodné situaci. Za pouhých pět měsíců dokázalo vedení s novými „mecenáši" klub, který získalo poměrně levně, hráčsky rozprodat a navíc zadlužit několika miliony u různých subjektů. Společnosti SPORTTIME a ALL SPORTS, jejichž jednatelem je Igor Novotný, se dokonce brání návrhem na zahájení insolventního řízení.

Noví majitelé, a to právě s ohledem na výše uvedené, by podle mého názoru neměli dávat tak okatě najevo svou sílu, kterou ukázali například vyhazovem nejlepšího střelce Lukáše Havla, či nepochopitelným neprodloužením smlouvy Jiřímu Mičkovi, který se svého trenérského angažmá zhostil v Havlíčkově Brodě více než se ctí. Jejich arogance není na místě, protože profesionální klub se řídí poněkud jinak, než klasické firmy.

Budoucnost havlíčkobrodského hokeje je v této chvíli ve hvězdách. Hodně mi celé poslední dění kolem něho připomíná českou komedii Vy nám taky, šéfe. V ní se majitel reklamní agentury snaží „poctivým" způsobem svoji firmu poslat do kolen. Druhý díl této komedie jsme zřejmě viděli v předpremiéře v Kotlině. Jen hráči a trenéři o tom nevěděli.