Novou výzdobu členky Motanice vyrobily v rekordním čase. I tentokrát se našly další šikovné pomocnice a jedna vločka do Brodu dokonce doputovala až z Frankfurtu nad Mohanem. „Vločky tu zůstanou zhruba do února, pak je sundáme. Lidem se to líbí, máme pozitivní reakce, takže s další výzdobou budeme pokračovat nejspíš na jaře,“ prozradila Michaela Krpálková ze spolku Motanice.

Kromě nové výzdoby má svatá Kateřina ještě jednu novinku. V prosinci odstartovala veřejná sbírka na její opravu. Získané finanční prostředky se zaměří především na generální opravu střechy. „Ta zahrnuje snesení staré krytiny, opravu krovu nad lodí kostela, nový krov nad zákristií, položení nové krytiny, opravu konstrukce kostelní věže, novou krytinu na věži, instalaci nových okapů, hromosvodu a instalaci nových věžních hodin. V dalších etapách bude řešena nadměrná vlhkost zdiva a vnější i interiérové omítky nebo barokní oltář,“ zdůvodňuje potřebu finančních prostředků Spolek Epigram, který sbírku pořádá.

Finanční prostředky mohou lidé posílat na transparentní účet 270 130 5762/2010 nebo peníze darovat do zapečetěných kasiček, které budou k dispozici v kostele a na dalších místech. „Sbírka bude trvat tři roky, během této doby bychom chtěli udělat také několik benefičních představení,“ doplnila Michaela Krpálková.

Prvním z nich bude představení divadelního spolku DINOSAURUS, které v kostele proběhne v neděli 10. prosince od 15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na živý Betlém a krátké vystoupení s názvem Vánoční příběh. „Říkali jsme si, že to bude nejvhodnější způsob, jak informovat o zahájení sbírky. Vstupné bude dobrovolné a bude se dávat do připravených kasiček. Prodávat se budou i pamětní destičky a samozřejmě nebude chybět ani svařák,“ uvedla Michaela Krpálková. Představení proběhne i další adventní neděli, 17. prosince.

Nezmarky z Lučice napsaly už druhou knihu regionálních receptů.
Nezmarky z Lučice píšou kuchařky a mají svou hymnu

Kostel svaté Kateřiny patří k nejstarším brodským památkám. Na břehu řeky Sázavy stojí už dobrých pár set let. Poprvé se připomíná v roce 1319. Původně gotická stavba byla několikrát přestavovaná. Novorománskou podobu kostel získal v osmdesátých letech 19. století.

Stavba přežila povodně i požáry a podle členek Motanice si naši pozornost zaslouží i dnes. „Kostel vždy sloužil lidem, chodili sem pro pomoc, útěchu a vzdělání. Fungoval jako hornický kostel, byl tu také špitál pro chudé. Je to stavba se zajímavým příběhem a velkým potenciálem,“ dodala Michaela Krpálková.

Základní úpravy kostela se zrealizovaly díky iniciativě Život kostelům, Nadaci VIA, Římskokatolické farnosti i díky Městu Havlíčkův Brod. Vypracoval se stavebně historický, mykologický a architektonický průzkum, bylo opraveno schodiště na kůr, vchodová vrata a instalovalo se dočasné osvětlení.