Podle starosty Ledče nad Sázavou Petra Vaňka se tím město dostává do knihy rekordů a kuriozit. „Máme tak dva stacionáře v jedné ulici. V šestitisícovém městě nebývalý luxus. Ledaže by Háta chtěla pomoci s nezaměstnaností a začala by v budově vyrábět léky. Ostatně, je to stále továrna," uvedl s nadsázkou Vaněk.

Centrum denních služeb a Denní stacionář jsou, a to podle zákona o sociálních službách, dva odlišné pojmy. „Pletou si je i vysoce postavení lidé na řídicích funkcích v Kraji Vysočina i v charitních organizacích. Nechceme v jednom městě dva stacionáře. Nebudeme dotovat provoz dvou stejných zařízení. Se stacionáři se snad roztrhl pytel, rostou jako houby po dešti," postěžovala si ředitelka Háty Iveta Vrbová.

Služba navazující

Jak tomu tedy ve skutečnosti je? Podle Vrbové je mezi centrem denních služeb a stacionářem podstatný rozdíl.

V centrech denních služeb se poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby.

V denních stacionářích se poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení, a osobám s chronickým duševním onemocněním, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. „V čem se tyto na první pohled stejné služby liší? Je to ve slůvku pravidelnou, a tím i v úrovni poskytování pomoci," vysvětlila Vrbová.
V Ledči existuje již dvanáct let Denní stacionář pro děti a mládež s kombinovaným postižením Petrklíč. „Nyní zde nově vzniká také Centrum denních služeb Barborka pro dospělé uživatele, tedy služba navazující, ne konkurenční. Nabízí pomoc mimo jiné i bývalým uživatelům sociálně terapeutické dílny, kterou Oblastní charita Havlíčkův Brod letos v polovině roku organizační změnou po pětileté činnosti zrušila," zdůraznila Vrbová.

V současné době existuje na Havlíčkobrodsku například denní stacionář Fokusu Vysočina v Chotěboři, který pečuje o mentálně postižené klienty či osoby s kombinovaným postižením.

Podobné služby nabízí také denní stacionář Úsvit v Havlíčkově Brodě. Centrum denních služeb Barborka vzniklo v Ledči nad Sázavou poté, co se část rodičů, jejichž děti navštěvovaly denní stacionář Petrklíč, dostalo do sporů s vedením stacionáře, Oblastní charitou Havlíčkův Brod, a rozhodlo se stacionář opustit.