„Do konce měsíce října nám zhotovitel ekocentrum předá. Slavnostní otevření chystáme předběžně na druhou půlku měsíce listopadu," informoval ředitel stanice Zbyšek Karafiát. Ekocentrum vzniká v historické pavlovské vile. Celkové náklady s výkupem, opravou a projektem jsou podle ředitele Karafiáta osm milionů korun.

„Z této částky se podařilo 90 procent získat z Operačního programu Životní prostředí, zbylá částka je většinou z darů," upřesnil Karafiát s tím, že pavlovské záchranné stanici aktuálně ještě chybí sehnat částku něco přes 100 tisíc korun na dofinancování projektu. Ekocentrum vzniklo přebudováním historické vily z 30. let, která se nachází v areálu záchranné Stanice Pavlov. „K tomuto kroku se stanice rozhodla z důvodu stále se zvyšující poptávky po výukových programech přímo ve stanici. Nově tak vzniknou prostory určené přímo pro ekologickou výchovu," zdůraznil ředitel Karafiát.

Speciální výukové programy

„Ekocentrum bude nabízet výukové programy zejména pro školní mládež. V loňském roce právě pro ně zpracovala stanice 18 výukových programů a sedm celodenních akcí," podotkl ředitel. Projekt nazvaný Přírodou krok za krokem podpořen z operačního programu Ochrany přírody. „V letošním roce tvoříme 6 programů zaměřených na druhé stupně základních škol a víceleté gymnázia. Jedná se o projektové vyučování, kdy sami žáci tvoří vlastní výzkumný projekt," upřesnil ředitel.

Projekty jsou zaměřené například na téma Hmyzí fauna na louce, v polích a lesích. Co přinesl potok s tématem znečištění vod a jak vypadá plankton. V plánu je i téma Kam s ním s problematikou odpadů. Mimeze – ošálit a přežít, bioioindikátory v přírodě.

„V novém ekocentru, tak máme žákům opravdu co nabídnout. V budově je rovněž možné žáky a lektory ubytovat. Věříme, že tuto možnost budou primárně využívat různé biologické a přírodopisné kroužky, skauti a další," zdůraznil ředitel Karafiát. Posláním stanice v Pavlově je starat se o zvířata, která potřebují pomoc. Další činností je vzdělávání, výchova a osvěta. Pavlov se zapojuje také do záchranných programů určených pro přírodní druhy, kterým hrozí vyhubení.