Nicméně obyvatelé Chotěboře by si cyklostezku přáli. „Bude se u nás budovat nějaká cyklostezka jako například ve Ždírci nad Doubravou?" ptá se například Miroslav Slanař. Paní Alena z Chotěboře se zase nechává slyšet, že závidí Přibyslavi novou cyklostezku do Sázavy.

„V současné době se nám podařilo zdarma získat pozemky od Armády České republiky a vedeme jednání s dalšími majiteli pozemků kolem vlečky, protože se ukázalo, že někteří z nich si přejí vlečku využívat dál k přejezdům. Proto zpracováváme projekt, který by tuto situaci řešil ke spokojenosti všech zúčastněných stran," říká tajemník městského úřadu Chotěboř Jiří Fišera.

Jde o miliony

Nejdůležitější část celého projektu, zajištění financí pro stavbu cyklostezky, ale město Chotěboř teprve čeká. „Podle čistě orientačních úvah se jedná o milionové částky, které se v rozpočtu sotva najdou. Domnívali jsme se, že bychom nějaké peníze mohli získat například prodejem železa ze zrušených úseků vlečky, ale výtěžek by nebyl rozhodně tak vysoký, aby pokryl podstatnou část výdajů," upřesňuje tajemník. I podle Jiřího Imramovského vedoucího odboru školství, rozvoje a památkové péče města Chotěboř je podrobná diskuze o konkrétních číslech, především kolik peněz konkrétně by cyklostezka stála, předčasná, neboť projekt je čistě ve fázi příprav a stavět se letos určitě nebude.

Cyklisté by se stavbou cyklostezky vyhnuli frekventované a pro ně nebezpečné silnici z Chotěboře do Ždírce nad Doubravou. Město plánuje, že by nová cyklostezka měla vést nejen z Chotěboře do Bílku, ale přiblížit by se měla i dalším obcím kolem Chotěboře a Ždírce, jako je například Sobíňov a Údavy. Ale to si podle tajemníka vyžádá ještě náročná jednání, hlavně s majiteli pozemků a také se starosty příslušných obcí, zda budou mít chuť s na akci finančně podílet.

Starou vlečkovou trať využívá například Sdružení přátel železnice, které zde zhruba jednou do roka pořádá kulturní akce spojené s jízdou historickým vláčkem. Kulturní akce pořádané sdružením by stavbou cyklostezky neutrpěly, pro akce by se využila funkční část vlečky, kterou nyní užívá zemědělský podnik.