„Nejedu tam se záměrem kohokoliv ovlivňovat. S diskutujícími se pouze podělím o zkušenosti, které s provozem věznice máme my," uvedl Tourek.

Ženská věznice byla ve Světlé nad Sázavou otevřena v roce 2000. „V souvislosti s věznicí jsme doposud nezaznamenali ani neřešili jediný problém. Vnímáme především to, že je po sklárnách Crystalite Bohemia se svými zhruba dvěma stovkami zaměstnanců druhým největším zaměstnavatelem ve městě a okolí," řekl Tourek. Světelský místostarosta Josef Hnik v této souvislosti podotkl, že město s věznicí dlouhodobě a ke spokojenosti obou stran spolupracuje. „Děje se tak například v rámci veřejně prospěšných prací, nebo i v rámci některých kulturních projektů," upřesnil Hnik.

Fakt, že si veřejnost v Králíkách přítomnost ženské věznice nepřeje, Tourek chápe. „Není divu. Incident, při němž jeden z tehdejších chovanců brutálně napadl a vážně zranil vychovatele a také vychovatelku, jsou v Králíkách stále v živé paměti. Dá se tedy očekávat, že diskuse bude poměrně bouřlivá," konstatoval Tourek. Zkušenost s besedami tohoto typu již má. „Zúčastnil jsem se například i podobného veřejného slyšení ve Velkých Přílepech u Prahy. Tam se také jednalo o otevření vězeňského zařízení," připomněl Tourek. Ten předpokládá, že se v Králíkách bude hovořit také o provozu potravinářského podniku, který byl letos v červnu přímo v sousedství věznice ve Světlé nad Sázavou otevřen a ve kterém odsouzené ženy pracují.

Ženy odsouzené za mírnější delikty

„Vzhledem k přeplněnosti věznic se snažíme jednak rozšiřovat stávající věznice, a rovněž řešíme možnost bezúplatného převodu volných objektů jiných složek státu na vězeňskou službu. Plánujeme, že bychom v králickém objektu vybudovali ženskou věznici v nejlehčím stupni zabezpečení, kde by byly umísťovány odsouzené ženy za mírnější delikty. V souladu s novou koncepcí vězeňství chceme, aby odsouzení byli umísťováni co nejblíže k místu bydliště, v této věznici by si tedy primárně odpykávaly tresty ženy z Pardubického kraje," objasnil generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Představitelé města Králíky vzali záměr na vědomí s poukazem na to, že je nutné s ním seznámit občany města Králíky a dát jim možnost k vyjádření. Za tímto účelem se obě strany dohodly na uskutečnění setkání s občany 25. září.

„V rámci více než hodinové diskuze jsme ministru spravedlnosti a generálnímu řediteli Vězeňské služby položili mnoho otázek týkajících se především chodu zařízení s ohledem na bezpečnost občanů města. Přestože jsme na všechny otázky dostali odpověď, považujeme za nutné dát občanům možnost k vyjádření jejich názoru," uvedla starostka Králíků Jana Ponocná.

Dodejme, že vloni se v Králíkách vedla diskuze o proměně objektu na pobytové středisko pro žadatele o azyl. Ministerstvo vnitra kvůli silnému odporu od záměru upustilo.