Starosta města Jan Tecl (ODS) bude mít kromě obvyklých funkcí souvisejících s vedením radnice na starosti ekonomiku, civilní obranu a požární ochranu. Místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL) se bude věnovat správě majetku a chodu technických služeb. Resorty školství a sociální oblasti připadly místostarostce Ivaně Mojžyškové (ČSSD), doprava, životní prostředí, investice a územní plán místostarostovi Liboru Honzárkovi (TOP 09).

„Rád bych zdůraznil, že počet uvolněných funkcionářů zůstává stejný jako v minulém volebním období. Jedinou změnou je výměna postu uvolněného radního pro územní plánování za post místostarosty města," uvedl Tecl. Ten dodal, že náklady na zřízení funkce třetího místostarosty jsou v podstatě srovnatelné s náklady, které radnice vynaložila na původní místo uvolněného radního.

Se třemi místostarosty pracují i další okresní města srovnatelná velikostí s Havlíčkovým Brodem. Příkladem může být Chrudim či Třebíč, kde v minulém volebním období působili dokonce místostarostové čtyři. Podle informací Deníku se ale očekává, že noví třebíčští zastupitelé zvolí do vedení města opět místostarosty tři. V „půdorysu" tří místostarostů ale pracují i mnohem menší města, než je Havlíčkův Brod, příkladem může být třeba jedenáctitisícový severočeský Rumburk.

Nové brodské vedení konstatovalo, že město vstupuje do nadcházejících čtyř let ve výborné kondici. Honzárek to ilustroval na zveřejněných výsledcích zadluženosti osmdesáti největších českých měst.

„Server Aktuálně.cz zveřejnil v polovině října údaje o zadlužení měst v roce 2013. Vyplývá z nich, že nejzadluženějším městem je Praha, která v přepočtu na jednoho obyvatele dluží bezmála třicet tisíc korun. Dluh Havlíčkova Brodu činil 432 koruny na hlavu, což ho řadí zcela jednoznačně mezi nejméně zadlužená města v zemi. V uvedeném roce 2013 mělo město úvěry lehce nad hranicí deseti milionů korun," řekl Honzárek s tím, že úvěrová zadluženost Havlíčkova Brodu v loňském roce ještě poklesla. „Město tak má v současné době na svých účtech dostatek volných prostředků, které zaručují jeho další rozvoj," podotkl Honzárek.

Zadlužení měst v přepočtu na jednoho obyvatele
1. Praha 29 682 Kč
2. Kolín 22 835 Kč
3. Liberec 19 950 Kč
4. Ostrava 18 704 Kč
38. Třebíč 4 279 Kč
52. Žďár nad Sázavou 2 523 Kč
62. Jihlava 926 Kč
64. Havlíčkův Brod 432 Kč
73. Pelhřimov společně s městy Benešov, Tachov, Louny, Vyškov, Teplice a Sokolov 0 Kč
Zdroj: Aktuálně.cz