„Neuvolněný a uvolněný starosta, co to je? Zákon o obcích takový termín prakticky nezná. Starosta každé obce i té nejmenší, by měl být starostou na plný úvazek,“ říká Zatřepálek, který stojí v čele obce nepřetržitě od roku 1994. Jak vysvětluje, nejde tady o peníze, ale o čas, který je někdy mnohem dražší, než peníze.

„Starosta malé obce, který je na všechno sám, aby mohl o vesnici řádně pečovat, potřebuje dostatek času na to, aby mohl navštěvovat úřady, vyřizovat žádosti. Starosta ve městě má k ruce celý aparát úředníků, ale starosta na malé vesnici je na všechno sám, k ruce má jen hospodářku. Pravda, i zastupitele, ale i ti mají svoje zaměstnání. Když je starosta neuvolněný, dostává se do nepřetržitého stresu, protože musí stihnout péči o obec i vlastní zaměstnání. Přibývá úředních povinností, zákony jsou děravé, zhoršují se vztahy mezi lidmi. Starosta ve městě má úřední hodiny, starostu na vesnici budí i v noci,“ popisuje Zatřepálek konkrétní stav, který panuje ve většině malých obcí v celé republice. To je dle jeho mínění hlavní důvod, proč o funkci starosty na malé vesnici není zájem. Jenže takové obci bez vedení hrozí nucená správa.

Úřad práce
Matky s dětmi hledají práci těžko, pomáhá jim úřad práce i vstřícné podniky

„Já jsem starostou už 24 let. Jsem v důchodu, takže mám na všechno čas. Ale pokaždé, když jsou v obci nové komunální volby, nemá nikdo zájem nastoupit na moje místo. Jenže s ohledem na věk už do příštích voleb nepůjdu a někdo mě bude muset vystřídat. Nebo mě z úřadu vynesou nohama napřed,“ konstatoval Zatřepálek. Jak zdůraznil, může do starostenského důchodu odejít spokojeně s čistým štítem.

„Naše obec leží v chráněné krajinné oblasti. Oblíbili si ji turisté. Všechno, co jsem si předsevzal, na počátku mého starostování, se mi splnilo. Máme pěkné cesty, nový chodník, lávku přes potok, obec je upravená, čistá, máme nový společenský dům. Zvýšil se počet obyvatel, přibyly rodinné domky,“ vypočítává Zatřepálek úspěchy vedení obce z minulých let.

Kozlovští hasiči jsou také úspěšní v hasičském sportu.
Hasiči z Kozlova mají už nový dopravní automobil