I to s sebou přinesou rozsáhlé stavební práce, které se v průběhu letošního roku uskuteční v areálu havlíčkobrodské nemocnice. Počítat s tím by měli především zaměstnanci, pacienti a také návštěvníci tohoto zdravotnického zařízení.

„Již v prosinci byla zahájena rekonstrukce bývalé ortopedie, tedy někdejšího pavilonu číslo 13, která potrvá až do podzimních měsíců. Dojde ale také k demolici pavilonu číslo 10 a na jeho místě k výstavbě nové budovy určené pro sociální služby. Proto lze očekávat, a to zhruba od poloviny roku, nejen omezení stávajícího počtu parkovacích míst, ale také dopravní omezení dostupnosti části nemocničního areálu," uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo. Ta podotkla, že již nyní je snížení počtu parkovacích míst patrné především za budovou ředitelství nemocnice.

Demoliční práce pavilonu číslo 10 by měly být zahájeny v létě. „Díky navazující stavbě nového pavilonu ale dojde i k výstavbě nových parkovacích a komunikačních ploch," dodala Černo.

Na podzim by měl být otevřen moderní objekt stojící v místě pavilonu číslo 13. Přestěhována do něj budou plicní oddělení, oddělení dlouhodobě nemocných a také ambulantní sektor.

Rekonstrukci zaplatí kraj

„Oprava tohoto pavilonu ze čtyřicátých let minulého století v hodnotě dvaasedmdesáti milionů korun bude hrazena z rozpočtu kraje. Umístěno v něm bude více než padesát k lůžek, z toho více než polovina pro oddělení dlouhodobě nemocných. Přestavbou vzniknou odpovídající prostorové a hygienické podmínky. Současně bude uvolněn pavilon číslo 10, kde se obě oddělení nachází dosud, pro sociální účely," sdělil již dříve náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl.

Kromě těchto stavebních akcí plánuje havlíčkobrodská nemocnice v letošním roce i další investice. „Jednou z nich bude například úprava operačních sálů a porodních boxů na oddělení gynekologicko-porodnickém oddělení a také příprava projektu na rozšíření a dovybavení perinatologického centra dětského oddělení," uzavřela Černo.