Příspěvek na přestěhování začnou úřady práce vyplácet těm, kteří se přestěhují za prací do vedlejšího nebo ještě vzdálenějšího okresu. Podmínkou je překonání vzdálenosti padesáti kilometrů od původního bydliště.

Tak Češi se nechtějí stěhovat za prací, lumpíci oškliví! Rozumně uvažující člověk se může jen smát nad výkřikem do tmy, pocházejícím z hlavy zmateného autora, který nevytáhl paty z luxusní kanceláře, o reálném životě nic neví, neboť jeho svět končí u pražské magistrály.
Zbožné přání kohosi udělat Čechů bludný kočující národ, stádo bez kořenů, naráží většinou na drsnou realitu. Ono to není jen tak sbalit peřiny a jít, jakmile vám v nějaké montovně na druhém konci republiky dají smlouvu na dobu určitou a plat o stovku vyšší než doma. Je třeba řešit mnohé. I to, kde budete bydlet a co bude doma s vaší nemovitostí.

Jestli žijete v místě, kde jsou špatné pracovní příležitosti a nízké mzdy, pak je vaše nemovitost téměř neprodejná. I kdyby, tak za cenu, za kterou si v Praze nepostavíte ani stan u hlavního nádraží. Ani důchodci se na váš domeček v klidné lokalitě s čistým vzduchem nechytí, neboť senioři dávají přednost místům, kde je za rohem lékařská péče, doprava a obchod. Na údržbu nemovitosti nemají většinou peníze ani sílu. Už léta řeší starostové na venkově co s prázdnými domy, které se rozpadají a nikdo o ně nestojí. Pokud se chcete přestěhovat za prací i s rodinou, pak je podmínkou, aby práci v místě našel i váš partner, jinak se váš vztah posune do pekel. O co školka pro děti? Dáte je do domova? Co další nutné služby? Obvodní lékař, zubař a dámy.. gynekolog! Opravdu si někdo myslí, že tyto problémy vyplývající z naprosté nefunkčnosti a nepružnosti našeho systému vyřeší dotace 50 tisíc? Tento stát a jeho mocní se chovají už 25 let jako ženská v přechodu, která neví, co chce. Nejprve v 90 letech téměř zlikvidujeme nájemní bydlení, přesvědčíme lidi, že není nic lepšího než si vzít hypotéku na 30 let a bydlet ve vlastním a pak se divíme, že se lidé nechtějí stěhovat a dělat jinde nové dluhy. Jen dovětek na závěr, není pravda, že se Češi za prací nestěhují. Čechů je plné Německo, Rakousko, Austrálie, Velká Británie, Nový Zéland. Země, kde se za práci opravdu platí a nerozdávají almužny. Kdežto stěhovat se za prací například z Moravy do Čech je ekonomický nesmysl. Víc proděláte, než vyděláte.

stepanka.saadouni@denik.cz