Loni se jich tu sešlo na 550. Letos se zájemci o čistější přírodu sejdou ve  dnech 10. až 13. dubna.

Kdo vidí odpadky radši v kontejneru, než v přírodě, může se připojit k akci Čistá řeka Sázava. Ta se mezi Havlíčkovým Brodem a Chřenovicemi koná již čtvrtým rokem. „Každoročně se množství nalezeného odpadu snižuje. První dva ročníky dobrovolníci odstraňovali velké množství odpadu starého i desítky let. Nyní likvidují pouze to, co za uplynulý rok přibylo," uvedla Martina Hupková, manažerka akce Čistá řeka Sázava na Vysočině.

Lednice, okurky i plynové masky

Nejčastěji se u řeky válí potravinové obaly, PET lahve, papíry, konzervy a sklo. Drobný odpad, který si do přírody někdo přinesl a už ho tu nechal. Tradičně se tady ale objevují i takové rarity, jako jsou pneumatiky od traktorů, domácí spotřebiče nebo sportovní potřeby. Hitparádu domácích spotřebičů jednoznačně vedou lednice.

Mezi odpadem, který lidé nelení k vodě donést, jsou i věci, nad kterými rozum zůstává stát. „Dobrovolníky loni třeba rozesmál nález peněz, plynové masky, gumové kachničky do vany a sterilizované okurky. Každý rok se nestačíme divit, jaké poklady u řeky objevíme," uzavřel Gustav Charouzek, spoluorganizátor akce ze sdružení Královská stezka.

Čistá Sázava spojuje školy, rodiny i jednotlivce. Chtějí pro sebe i své blízké ochránit to nejcennější, co kolem sebe mají. Přírodu.

Dobrovolníci  neskloňují slovo ekologie a zdravé životní prostředí,  ale zdravý rozum a slušné vychování. Pravidelně se účastní akce, protože je těší dobrý pocit z pomoci a zároveň prožijí dobrodružný den v přírodě, mimo vyšlapané cesty," řekla Martina Hupková. Podle ní by voda měla být bodem zájmu široké veřejnosti, na což upozornil i nedávný světový den vody.

Kromě Havlíčkobrodska bude úklid probíhat i na dolním toku Sázavy ve Středočeském kraji. Celkově se tak vyčistí přes 190 kilometrů napříč dvěma kraji.

„Společným úsilím chceme dát najevo, že problematiku přírody a krajiny je potřeba řešit koordinovaně," dodala Hupková.