Dvě stě osmdesát pět žáků bylo postiženo zažívacími problémy, které se u nich projevovaly zvracením, průjmy a zvýšenou teplotou. Z toho důvodu je od pondělí až do středy škola zavřená. Žáci se do ní vrátí ve čtvrtek, kdy si půjdou pro vysvědčení.

„V minulém týdnu jsme zaznamenali vysokou neúčast dětí ve výuce. Situace vyvrcholila v pátek, kdy během pouhých dvou vyučovacích hodin onemocnělo dalších dvacet pět žáků. Celkově chřipka postihla více než čtyřicet procent žactva prvního a druhého stupně," uvedl ředitel školy Miloš Fikar. Ten dodal, že ještě v pátek se sešel se zástupci zřizovatele školy, jímž je město Havlíčkův Brod, a společně se dohodli, že od pondělí školu uzavřou. „Ihned jsme informovali rodiče všech žáků prostřednictvím elektronické žákovské knížky. K tomu jsme vyvěsili další informace na nástěnky ve všech budovách školy a na internet," konstatoval Fikar. Ředitelství konzultovalo uzavření školy i s hygieniky.

Velmi rychlý nástup nemoci

„Vedení školy nás informovalo o tom, co se u nich děje. Společně jsme zkonzultovali všechny možné postupy a souhlasili jsme s uzavřením zařízení," řekl Ladislav Koblížek, vedoucí havlíčkobrodského protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice. Koblížek podotkl, že hygienici provedli řadu testů, které vyloučily bakteriální onemocnění. „Jde o nemoc virového původu," zdůraznil Koblížek. Zareagoval tak na fámy, které se šířily mezi lidmi, že nejde o střevní chřipku, ale salmonelózu, která vznikla ze špatně upraveného jídla. „Chřipka měla velmi rychlý nástup a bohužel se stihla rozšířit po celé škole," podotkl Fikar.

Podle dětské lékařky Dany Kořánové, která v Havlíčkově Brodě provozuje vlastní ordinaci, se střevní chřipka přenáší vzduchem, tedy kapénkově nebo fekálně orální cestou. „Onemocnění má u každého dítěte individuální průběh. Někoho mohou trápit více průjmy, jiného zase nauzea. Onemocnění obvykle trvá dva až pět dní," uvedla Kořánová s tím, že nemocný by měl mít především klid na lůžku, dostatek tekutin a dodržování diety. „Samozřejmostí jsou i různé speciální či probiotické léky, které se nasazují individuálně," uzavřela Kořánová.