Ten společně s dalšími dvěma zkušenými arboristy včera ošetřil přibližně sto padesát let starý jírovec maďal, který zdobí areál sklářské Huti Jakub v Tasicích na Ledečsku.

„Tento strom je velmi pěkný a má krásný tvar. Odstranili jsme akorát asymetrické větve, díky čemuž se jírovec rozevře více do stran," uvedl Zvědělík. Ten podotkl, že stromolezců a zkušených arboristů v České republice mnoho není. „Samozřejmě se říká, že kdo má pilu, tak ten řeže. V praxi tak pracuje a tímto způsobem řeže stromy mnoho lidí, například cestáři u silnic. Bohužel však o stromech nemají hlubší souvislosti a znalosti, díky čemuž mnohokrát stromu spíše ublíží," vysvětlil Zvědělík. Ten dodal, že stoletý jírovec, který stojí v areálu bývalé sklárny, nejprve obhlédli a zjistili, zda nemá nějaký defekt. „Následně zkoumáme jeho vitalitu, a zda nemá nějaké problematické větve, které by mohly být nebezpečné pro běžný provoz," popsal Zvědělík.

Devět metrů vysoký jírovec roste totiž mezi historickými budovami národní kulturní památky Huť Jakub. Ta byla založena v roce 1796 a v současné době díky skupině dobrovolníků funguje jako sklářský skanzen.

„Jírovec je pevně spjatý s historií areálu a v letních měsících slouží prostor pod stromem k posezení návštěvníků sklárny. Aby strom zůstal bezpečný pro své okolí, přihlásili jsme ho do projektu Zdravé stromy pro zítřek nadace Partnerství. Ti se přijeli na strom podívat a nakonec nás i vybrali pro ukázkovou arboristickou práci," řekl provozovatel areálu a sklářské Huti Jakub, Vlastislav Tvrdík. Ten podotkl, že velmi děkuje nejen nadaci, ale i arboristům, kteří se o strom postarali.

Mezi stromolezci byl i kvalifikovaný pracovník s certifikátem pro ošetřování stromů European Tree Worker, Jiří Voda, který zároveň patří mezi nejlepší stromolezce v České republice a aktivně reprezentuje naši zemi na celosvětových stromolezeckých soutěžích.

Sportovní disciplína

„Minulý týden jsem se vrátil z Mistrovství světa, které se konalo v americkém Texasu. Předloni jsem se stal mistrem Polska, Rakouska a Slovenska," prozradil Voda. Ten pokračoval, že stromolezecké soutěže se skládají z pěti disciplín – práce v koruně stromu, výstup do koruny, záchrana zraněného lezce, instalace lana do koruny a šplh. „Disciplíny mají samozřejmě svá hodnotící kritéria. Jde o divácky velmi atraktivní sport, který však není příliš populární," konstatoval Voda s tím, že u nás aktivně závodí okolo třiceti stromolezců.

Podle Zvědělíka je zkušený arborista více zahradníkem než lezcem. „Stromolezectví se vyučuje i na vysokých odborných školách. Každý arborista musí nejprve detailně znát všechny stromy. Lezectví je až druhořadé a lze ho velmi rychle natrénovat," pokračoval Zvědělík. Ten podotkl, že s arboristy je to stejné jako například se zubaři. „Když vás bolí zub, rozhodně nepůjdete ke kováři, ale k odborníkovi. Z toho důvodu i zdánlivě jednoduchá činnost, jako je ořezávání větví, vyžaduje odborný přístup. Lidé často nevědí, co mají dělat, například to, že ideální stav pro zastřihávání větví je v době vegetace. Strom má totiž dostatek mízy na ošetření ran," uzavřel Zvědělík.