Jedná se o stromy v zámecké zahradě, které jsou údajně staré a nebezpečné.
Konkrétně by měly padnout ty stromy, které sousedí se zahradami v Hradební ulici.

„Pár už jich spadlo a myslím si, že riskovat tím, že se s tím nic neudělá a nechá se to chátrat, aby to udělalo do budoucna další možné škody je zbytečné. Nejde jen o možné škody, ale i o životy lidí. Stromy jsou staré, stále se ohýbají a bylo by dobré, aby se to začalo řešit," stěžují si městskému úřadu někteří obyvatelé Chotěboře.

Podle Romana Váchy, vedoucího odboru životního prostředí, je zámecký park  soukromý pozemek, který udržuje vlastník pozemků, nikoliv město Chotěboř.

„Péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování, je povinností vlastníků," sděluje Vácha.  Ke kácení dřevin, rostoucích mimo les, je podle příslušných paragrafů a ustanovení třeba souhlasu orgánu ochrany přírody. Žádost pak opět podle příslušných paragrafů podává, týká se kácení dřevin rostoucích mimo les,  vlastník pozemku či nájemce nebo oprávněný uživatel se souhlasem vlastníka pozemku, na kterém se dřeviny rostoucí mimo les nacházejí.
„Povolení není třeba pro stromy o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí nebo souvislé keřové porosty do celkové plochy 40 m2," upřesnil odbor životního prostředí.

Zámecký park leží na území Městské památkové zóny Chotěboř, celý areál zámku a zámeckého parku je veden jako kulturní památka v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

„K zásahům v zámeckém parku, tedy i kácení dřevin, vydává závazné stanovisko orgán státní správy na úseku památkové péče. Pozemky v zámeckém parku leží v chráněné krajinné oblasti Železné hory. Při požadavku kácení většího rozsahu, nebo kácení hodnotných stromů, by žádost rovněž posuzovala Správa chráněné krajinné oblasti Železné hory," doplnil Roman Vácha z odboru životního prostředí.