Děti z mateřské školy i studenti gymnázia si mohli vyzkoušet na vlastní kůži, jestli si umějí správně umýt ruce.

„Den hygieny rukou pořádáme už pět let, pokaždé jsme o správném mytí rukou mluvili jen s návštěvníky nemocnice a zdravotnickým personálem. Proto jsme se dohodli, že letos to bude úplně jinak, jelikož jsme zjistili, že debata o čistotě rukou v nemocnici zřejmě začíná a končí. Chtěli jsme vědět, jak jsou na tom například školy," vysvětlila mluvčí nemocnice Petra Černo, proč se společně s nozokomiální sestrou Věrou Henzlovou, manažerkou pro kvalitu péče Romanou Ferenczovou a dvěma zdravotními sestrami se vydaly, vybavené speciálními pomůckami a odbornými brožurami, přímo do terénu.

Pod kouzelnou troubou

Speciální lampa, která vypadá jako kouzelná trouba, pod kterou je vidět každá špína a voňavá dezinfekce zaujala předškoláčky v havlíčkobrodské mateřské škole Prokopa Holého. Proč si máme mýt ruce? „No, přece aby na nás neskákaly bacily. Lidi na všechno šahají a pak jsou nemocní. A já už to vím, já jsem už v nemocnici byla." Předškoláci v otázce hygieny zkrátka měli od začátku jasno. „Rozetřít dlaň proti dlani, zajet mezi prsty, není to žádná legrace, bacily musíme pořádně posolit, protože se schovávají i na konečcích prstů,"vysvětlovala nozokomiální sestra, v tomto případě teta Věra a předškoláci vše opakovali naprosto bezchybně.

Pravda je, že naše děti s hygienou rukou potíže nemají, naopak si rády ruce myjí, je to pro ně hra. Někdy nestačíme doplňovat v umývárně mýdlo," konstatovala s úsměvem učitelka Irena Zavadilová.

Po předškolácích se zdravotníci vydali na návštěvu do havlíčkobrodského gymnázia. Podle ředitele Hynka Bouchala se gymnázium rádo zapojuje do různých aktivit proč tedy ne i do  oblasti hygieny. Několik desítek studentů z kvinty A a B  vůbec nepochybovalo, že vědí, co je to správná hygiena rukou, nicméně setkání s kouzelnou lampou a následné výsledky byly pro mnohé z nich překvapením. Ve velké gymnaziální tělocvičně nastala malá hodina pravdy.

„Vůbec jsme netušili, co nás tady čeká. Je to pro nás spíš překvapení. Snažíme se doma i ve škole si ruce pravidelně mýt, ale pravda je, že ne takhle důkladně, jako zdravotníci," svěřila se studentka  Libuše Janáčková.

Den hygieny rukou trvá v havlíčkobrodské nemocnici  dva dny. Dnes je určen pacientům nemocnice a zdravotníkům. Návštěvníci, kteří dnes dopoledne do havlíčkobrodské nemocnice zavítají, si mohou osobně vyzkoušet, zda jsou na tom s hygienou aspoň tak jako brodští předškoláci.