Pod přísným dohledem největších francouzských kuchařských hvězd, několika držitelů ocenění nejlepší kuchař Francie, připravovali slaný a sladký chod.

Křepelky, med, tvaroh a pivo

„Studenti museli v časovém limitu připravit dva recepty za použití čtyř surovin, regionálních produktů ze čtyř koutů regionu Champagne-Ardenne: křepelek, medu, tvarohu a piva. Oba chody pak servírovaly šesti lidem," popsala Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu, která studenty z Vysočiny ve Francii osobně podpořila. Ta podotkla, že garantem prestižní soutěže je remešský kuchař Philippe Mille.

Studenti z havlíčkobrodské hotelové školy vyrazili na podobnou soutěž vůbec poprvé, přesto se neztratili. Porotu zaujaly pokrmy natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.

„Na soutěž studenty připravily učitelky odborných předmětů na havlíčkobrodské hotelové škole, tedy Marie Čápová a Hana Pertlová, která rovněž zasedla v porotě posuzující sladké chody," řekla Fialová s tím, že soutěžící doprovázela také učitelka francouzštiny Marie Bohuslavová.

Nakonec zvítězil domácí tým Francie, který se do mezinárodního finále probojoval přes výhru v regionálním kole.

„Studenti z Belgie pak získali zvláštní ocenění za slaný chod a tým z Japonska byl oceněný za sladký chod," uzavřela krajská radní Fialová.

Ondřej Rázl