Ten je na Vysočině svého druhu jediný.

Studenti se v něm pod odborným vedením Evy Bernadové a Michala Šimka seznamují se základy terminologie a meteorologickými měřeními, v nejbližší době by se měli dočkat i vlastní meteorologické stanice.

Nezapomenutelným zážitkem byla pro členy kroužku návštěva Meteorologické observatoře v Košeticích u Pelhřimova. Ta se od loňského roku může chlubit jednou z nejvyšších staveb v republice –  250 metrů vysokým stožárem osazeným přístroji, sloužícími k měření obsahu skleníkových plynů v ovzduší.

Studenti se od pracovníků observatoře dozvěděli mnoho zajímavého o různých metodách meteorologických a klimatologických měření, seznámili se s měřicími přístroji, například pro měření čistoty ovzduší, množství srážek, teploty ovzduší, rychlosti a směru větru nebo slunečního svitu. Slyšeli také, že hodnoty jsou pravidelně z Košetic odesílány do Českého hydrometeorologického ústavu v Praze, a přispívají tak k vytváření prognostických map a laicky řečeno, slouží i k předpovědím počasí. „Observatoř je též zapojena do mezinárodních projektů a co do rozsahu měření je nejvýznamnější v České republice," sdělil studentům  její vedoucí Milan Váňa.  Mladí světelští meteorologové ocenili, že se díky svému zapojení do odborného kroužku mohli podívat pod pokličku té opravdové a skutečné meteorologie, což se jistě nepodaří každému.

Jiří Víšek