Začátek nového školního roku nemusí v některých rodinách probíhat vždy jen podle obvyklého scénáře. Může mít i zcela netradiční a do jisté míry i pikantní „příchuť". Své o tom ví třeba Ludmila Kocmanová z Havlíčkova Brodu. Ta si totiž do své domácnosti pozvala na desetiměsíční pobyt sedmnáctiletou středoškolskou studentku Anastasii Lavrovovou z ruského Stavropolu.

„Byla to úžasná zkušenost, a proto se chci o ni podělit i s dalšími lidmi tady v Havlíčkově Brodě. Třeba právě v souvislosti s nadcházejícím školním rokem," uvedla Kocmanová.

Podivné prázdno

K Anastasii samozřejmě nepřišla jen tak, ale díky občanskému sdružení AFS Mezikulturní programy. To zprostředkovává pobyty studentů ze všech koutů světa v České republice. „Už jsme s manželem v letech, dceru máme dospělou a bydlí v jiném městě a já najednou pocítila doma jakési podivné prázdno. A jednou, když jsem brousila internetem, jsem narazila na stránky AFS a Nasťu, jak jsme jí pak říkali, si vlastně vybrala a pozvala k nám do Havlíčkova Brodu," svěřila se Kocmanová.

Ta se svým mužem poskytla Anastasii zcela zdarma veškeré zázemí. „Je jasné, že se nám příchodem Nasti život změnil a já jsem přesvědčená, že k lepšímu. Chodila do sexty brodského gymnázia, kde jí upravili studijní program, povídali jsme si. Češtině porozuměla celkem rychle, s mluvou už to bylo horší," usmála se Kocmanová.

Anastasia Lavrovová neprožila deset měsíců, od loňského září do konce června, pouze v Havlíčkově Brodě. Jezdila po celé České republice, poznávala lidi, kulturu, místní zvyky a tradice. Setkávala se také s ostatními zahraničními studenty, kteří žili v jiných rodinách. Dnes už je zase zpátky doma v Rusku.

Občanské sdružení AFS již odstartovalo další kolo svého hostitelského programu. Do českých rodin opětovně umístilo desítky studentů ze zahraničí. Potvrdila to koordinátorka AFS Monika Janovská.

„V tuto chvíli ještě hledáme umístění pro dva studenty z Hongkongu. A to na dobu školního roku 2012 a 2013," sdělila Janovská a na otázku, figurují-li mezi hostiteli i rodiny z Havlíčkobrodska, potažmo Vysočiny, odpověděla, že nikoliv.

Od roku 1991 bylo v České republice hoštěno více než 750 zahraničních středoškoláků ze 32 zemí světa. Zatímco v prvním roce působení AFS přicestovalo do ČR sedm studentů, vloni to již bylo více než 60 středoškoláků. Ti při svém pobytu navštěvují střední školy, především pak gymnázia, v místě svého přechodného bydliště.

„Jak jsem již řekla, s Nasťou to byla dobrá zkušenost. Ráda bych proto vyzvala i ostatní rodiny tady z Brodu, aby o hostitelském programu AFS popřemýšleli," uzavřela Kocmanová.