Přírodní rezervací byla tato lokalita vyhlášena 31. května 1948 za účelem zachování zbytků původního rázu řečiště Sázavy a původního rázu krajiny kolem řeky. Má rozlohu 246,4 ha.

Území je zahloubeno mezi žulový masiv Melechova a Žebrákovského kopce. Řeka zde vytváří hluboké údolí tvaru písmene V. Sázava v těchto místech musela v nedávné geologické minulosti překonat výškový rozdíl až 350 metrů, aby mohla pokračovat dále k západu do Vltavy. Tento čtvrtohorní proces dal ráz celé okolní krajině.

Obří hrnce a vodní prahy s peřejemi

Proudící voda s plaveným materiálem vymodelovala takzvané obří hrnce a množství vodních prahů s četnými peřejemi, díky nimž je úsek od Smrčné do Vilémovic jeden z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších na českých řekách vůbec. Peřeje mají také nezanedbatelný ekologický význam, protože se v nich voda čeří a za nižšího stavu vody okysličuje, což přispívá k samočištění vody.  Jsou zde vzácní živočichové a rostliny. Podle pověsti má na vzniku Stvořidel zásluhu čert, který se chtěl pomstít línému sedlákovi z úpatí Melechova. Nalámal v nedalekém lomu kámen, nacpal ho do pytle, aby s ním zasypal sedlákovo pole, které by už nikdy nerodilo.  Jenže kamení se mu z pytle cestou vytrousilo.

Stvořidla jsou bezesporu rájem pro odborníky, geology, zoology  i botaniky. Podle přírodovědců je území Stvořidel tvořeno převážně rulami, které snadno zvětrají, vytvářejí nízké oblé kopce a široce rozevřená údolí. Lesní porosty zde tvoří po obou stranách vzrostlé smrky promíšené s opadavými stromy, jako je buk, habr, lípa, javor, olše i vrba. Ze vzácnějších rostlin můžeme nalézt barvínek menší, kruštík širokolistý,kozlík dvoudomý, plavuň vidlačka, strmobýl lysý, čertkus luční, kruštík širokolistý. Ve stráních kolem řeky se vyskytuje i horská a podhorská vegetace, zřejmě splavená ze Žďárských vrchů. Jsou to např. takové rostliny jako růže alpská, devětsil bílý, silenka červená, křivatec žlutý, prvosenka vyšší, řeřišničník Hallerův, dymnivka bobovitá i dutá…

Foglarova zátoka

Ze vzácných živočichů byla prokázaná vydra říční a mlok skvrnitý. V zimě zde můžeme spatřit poletovat ledňáčka říčního.  Poblíž rezervace se nachází Sluneční zátoka s památníkem spisovatele Jaroslava Foglara. Spisovatel mnohokrát tábořil se skauty nejstaršího českého oddílu – Pražské dvojky – ve Sluneční zátoce a zde vznikla jeho nejslavnější kniha Hoši od Bobří řeky. Místní krajinou vede i známá železniční trať Posázavského pacifiku.