Chce ale také předejít případným sporům s ekologickými aktivisty, k nimž by mohlo dojít v průběhu schvalovacího řízení.

„Proto jsme se rozhodli, že ještě před zadáním projektové dokumentace požádáme odborníky z oborů biologie, botaniky, ornitologie a entomologie, aby tento vzácný biotop na řece Sázavě po dobu jednoho roku sledovali. Výsledkem jejich již zahájeného výzkumu bude expertiza, která posoudí, do jaké míry by cyklostezka a přítomnost lidí na ní ovlivnily všechny živočišné a rostlinné druhy, které tam žijí," vysvětlil starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

Zmíněná expertiza, která se stane jedním z důležitých podkladů pro posouzení vlivu stavby cyklostezky na životní prostředí (EIA), Světelským dost výrazně napoví i to, kudy nakonec finální a zhruba pět kilometrů dlouhý úsek cyklostezky povede. „Existuje několik variant, které počítají i s výstavbou mostů nebo lávek přes Sázavu. Přikláníme se k tomu, aby cyklostezka vedla po stávající červené turistické značce. Budeme usilovat také o to, aby cyklostezka měla pevný povrch. Důvodem je samozřejmě údržba, ale i bezpečnost. Chceme, aby na ni mohly vjíždět nejen malé uklízecí vozy, ale v případě potřeby i vozy složek integrovaného záchranného systému," zdůraznil Tourek.

Cyklostezka mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou bude po dokončení měřit přibližně dvanáct kilometrů a ponese jméno Jaroslava Foglara.